magdasnews.gr
Είμαι γυναίκα!

Μπείτε σε πρόγραμμα! Η δύναμη της καθημερινής συνήθειας

Από την Ελένη Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου,
Το μυστικό ευεξίας που κρύβεται στη δημιουργία και τήρηση ενός…
εξατομικευμένου καθημερινού προγράμματος, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολύχρονων μελετών και εκτενών αναλύσεων. Δικαιολογημένα, καθώς η θετική επίδραση στις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες και στον ψυχισμό του ατόμου από την καθιέρωση ενός μοτίβου καθημερινών συνηθειών είναι εμφανής και μετρήσιμη.

Οι άνθρωποι είμαστε γενικά πλάσματα της συνήθειας – ευημερούμε όταν τα πράγματα είναι προβλέψιμα και επαναλαμβανόμενα. Και αν ακόμα ακούγεται περίεργο, όσο περισσότερο στηριζόμαστε πάνω σε σταθερές αναφορές, τόσο πιο αυθόρμητοι γινόμαστε∙ αισθανόμαστε δυνατοί και έτοιμοι να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα.

Το καθημερινό πρόγραμμα είναι ένα δίχτυ προστασίας από το χάος και την αστάθεια, μια σκαλωσιά πάνω στην οποία κάποιος μπορεί να στηριχθεί και να σκαρφαλώσει για να φτάσει ψηλά, να δυναμώσει την προοπτική του, να εξελίξει τις δυνατότητές του, να αναπτύξει τις αντοχές του. Μια ακολουθία από τακτικές συνήθειες που εκτελούνται αυτοματοποιημένα είναι μια προσομοίωση τάξης και ασφάλειας μες στο πανδαιμόνιο ενός συνηθισμένου εικοσιτετράωρου.

Στην τελική, το άθροισμα μιας σειράς από πρακτικά βήματα που επαναλαμβάνονται ανελλιπώς κάθε μέρα δεν είναι μια ρουτίνα με την ανιαρή του όρου έννοια: εκείνο που προκύπτει είναι ένα σωσίβιο που φέρει το όνομά σου – το φοράς και αισθάνεσαι ασφαλής να πέσεις στο πέλαγος των υποχρεώσεων και των λογής δραστηριοτήτων, χωρίς να φοβάσαι ότι θα πνιγείς ή ότι θα εξαντληθείς.

Λαμπρά παραδείγματα

Διασημότητες χορηγούν συνεντεύξεις και επιχειρηματίες υποβάλλονται σε επισταμένες ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες που ακολουθούν καθημερινά και στις οποίες οφείλουν την αψεγάδιαστη εμφάνιση ή τις επιτυχίες τους. Όπως διαπιστώνεται, κορυφαίοι στο χώρο τους επαγγελματίες είναι πιστοί σε ορισμένες καθημερινές πρακτικές ή ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η διάσημη ηθοποιός, Τζένιφερ Άνιστον, έχει αποκαλύψει ότι η καλή φυσική της κατάσταση και το νεανικό παρουσιαστικό της είναι αποτέλεσμα μιας ιερής διαδοχής βημάτων που ακολουθεί κάθε πρωί: εγερτήριο στις 8, εικοσάλεπτος διαλογισμός, ένα θρεπτικό και χορταστικό πρωϊνό κι έπειτα, ένα τέταρτο εντατικής γυμναστικής ή ένα μισάωρο γιόγκα πριν εκτεθεί στο φακό ή στο κοινό.
O γνωστός συγγραφέας, Χαρούκι Μουρακάμι, ξυπνά κάθε πρωί στις 4 προκειμένου να δουλέψει αδιάλειπτα για 6 ώρες. Κατόπιν αθλείται, ενώ ξαπλώνει κάθε βράδυ στις 9. Ισχυρίζεται ότι η τήρηση αυτού του καθημερινού προγράμματος είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνδυάζει τη σωματική ρώμη με την καλλιτεχνική ευαισθησία.

Γιατί να ερωτευτείτε την καθημερινή ρουτίνα

Αν τα παραπάνω παραδείγματα δεν σας έπεισαν από μόνα τους γιατί θα ήταν σκόπιμο να δημιουργήσετε και να ακολουθείτε με συνέπεια ένα πρόγραμμα καθημερινών συνηθειών, σημειώστε αυτά τα οφέλη:

Μια διαδοχή από ενέργειες που επαναλαμβάνονται καθημερινά, ηρεμεί ένα ανήσυχο νου και ενισχύει τη διαύγεια και τη δυνατότητά του να συγκεντρώνεται.
Η τήρηση ενός καθημερινού προγράμματος προάγει την αίσθηση ισορροπίας και αυτοελέγχου∙ μας κάνει λιγότερο ευέξαπτους και επιρρεπείς σε ακραίες αντιδράσεις.
Ο εγκέφαλος «απομνημονεύει» τις κινήσεις που επαναλαμβάνονται καθημερινά και μαθαίνει να τις συνδέει με την ώρα έλευσης του ύπνου ή την ώρα αφύπνισης. Έτσι ο οργανισμός αποκτά τους δικούς του βιορυθμούς και αυτόματα συντονίζεται με αυτούς.

Η έναρξη και η κατάληξη της ημέρας με έναν καθιερωμένο και προβλέψιμο τρόπο, περιορίζει το άγχος που συνδέεται με τη διαρκή εγρήγορση του νου και την ανάγκη να προβαίνει σε αλλεπάλληλες επιλογές και αποφάσεις. Όταν το μυαλό ξεκουράζεται και το σώμα χαλαρώνει υπακούοντας σε μια γνωστή αλληλουχία ενεργειών, παραμένουν χαμηλά τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης που, όταν υπερεκκρίνεται σαμποτάρει την καλή λειτουργία του οργανισμού, προκαλώντας φλεγμονές και χρόνια κόπωση και διαταράσσοντας το μεταβολισμό.

Όπου και αν βρίσκεστε, οτιδήποτε και αν συμβαίνει γύρω σας, για να αισθανθείτε ήρεμοι, ισορροπημένοι, με έμπνευση να δημιουργήσετε και ενέργεια να υλοποιήσετε τους στόχους σας, ακολουθείστε μια πρωινή και μια βραδινή «χορογραφία» κινήσεων.
Πηγή

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com

Σχετικές αναρτήσεις

32 Υπέροχα Γυναικεία Παπούτσια που μπορείτε να Αγοράσετε με ελάχιστα Χρήματα. Το 11 και το 26 είναι ιδανικά για το Καλοκαίρι!

News Room

Buddha Face: Για Τις Μέρες Που Έχουμε Ένταση

News Room

Άνοιξη με στιλ! Φόρεσε την πλισέ φούστα από το πρωί μέχρι το βράδυ

News Room