Μάγδα Τσέγκου
Ζωή

25η Μαρτίου: Τι ταιριάζει με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25η Μαρτίου: Τι ταιριάζει με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά;

Η 25η Μαρτίου δεν είναι μόνο μια ημέρα εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και μια γαστρονομική παράδοση που φέρνει στο τραπέζι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά πιάτα: τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Για πολλούς, αυτή η ημέρα σηματοδοτεί μια γευστική εμπειρία που περιμένουν όλο τον χρόνο, συνδυάζοντας τις πλούσιες γεύσεις της παράδοσης με τα κατάλληλα συνοδευτικά ποτά.

Ο μπακαλιάρος, τραγανός απ’ έξω και ζουμερός μέσα, είναι το απόλυτο έδεσμα για την ημέρα, ενώ η σκορδαλιά, πικάντικη και κρεμώδης, δίνει την απαραίτητη ένταση που απογειώνει τον συνδυασμό. Ωστόσο, η μαγεία αυτού του γεύματος δεν σταματά στο φαγητό. Το μυστικό κρύβεται στο ποτό που το συνοδεύει.

Το ιδανικό ταίρι: Ρετσίνα, το διαχρονικό ελληνικό κρασί

Αν υπάρχει ένα ποτό που μπορεί να αναδείξει τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, αυτό είναι η ρετσίνα. Το χαρακτηριστικό άρωμα της ρητίνης και η δροσερή της οξύτητα έρχονται σε τέλεια αρμονία με την τηγανητή υφή του ψαριού, εξισορροπώντας τη λιπαρότητα και αναδεικνύοντας τις γεύσεις. Όσοι έχουν συνδέσει τη ρετσίνα με παλιότερες, πιο βαριές εκδοχές της, αξίζει να τη δοκιμάσουν ξανά, καθώς οι σύγχρονες ρετσίνες είναι πιο φινετσάτες και ισορροπημένες.

Τσίπουρο ή ούζο: Το αιώνιο δίλημμα

Η επιλογή ανάμεσα στο τσίπουρο και το ούζο εξαρτάται από τα συνοδευτικά του τραπεζιού. Αν το γεύμα ξεκινά με μεζεδάκια, όπως ταραμοσαλάτα, ελιές και τηγανητά λαχανικά, τότε ένα τσίπουρο – είτε με γλυκάνισο είτε χωρίς – είναι ιδανικό για να ανοίξει την όρεξη. Από την άλλη, αν στο τραπέζι υπάρχουν πιο έντονες θαλασσινές γεύσεις ή πικάντικοι μεζέδες, το ούζο με τον γλυκάνισο και τα αρωματικά του θα δώσει μια διαφορετική διάσταση στο γεύμα.

Κρασί; Ναι, αλλά με προσοχή

Για όσους προτιμούν το κρασί, οι λευκές ποικιλίες με υψηλή οξύτητα, όπως το Ασύρτικο, ο Ροδίτης και το Μοσχοφίλερο, ταιριάζουν ιδανικά. Αποφύγετε τα βαρελάτα ή υπερβολικά αρωματικά κρασιά, καθώς η φρεσκάδα είναι το ζητούμενο.

Tip για το τέλειο γεύμα: Ξεκινήστε με ένα ποτήρι ούζο και μεζέδες, συνεχίστε με ρετσίνα στο κυρίως πιάτο και ολοκληρώστε με ένα μικρό ποτηράκι τσίπουρο για τη χώνεψη. Έτσι, η 25η Μαρτίου θα είναι μια γιορτή για όλες τις αισθήσεις!

Related posts

Τι σημαίνει η φράση “θα πούμε το ψωμί ψωμάκι”;

News Room M

Συγκινεί η ιστορία της Αναστασίας: H μητέρα τριών παιδιών που νίκησε τον καρκίνο και πέρασε στο Πανεπιστήμιο

Magdas News

Επικό σκηνικό με γιαγιά που έψαχνε τον «παπά» του Σασμού για να τον «σταυρώσει» στις Ευρωεκλογές!

Magdas News