Μια νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως τον κρυφό ρόλο της ηχορύπανσης στη διαχείριση του άγχους, υποδεικνύοντας ότι οι ανθρωπογενείς ήχοι, όπως ο θόρυβος από την κυκλοφορία, μπορούν να εξουδετερώσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των φυσικών ήχων στην ψυχική υγεία.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, διερεύνησε πώς διαφορετικά ηχητικά περιβάλλοντα επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους και τη γενική διάθεση. Οι συμμετέχοντες, 68 φοιτητές, άκουσαν τρία διαφορετικά ηχητικά τοπία: έναν καθαρό ήχο φύσης από το Δυτικό Σάσεξ, τον ίδιο ήχο με προσθήκη θορύβου κυκλοφορίας με ταχύτητα 20 μιλίων/ώρα, και τέλος, την ίδια σύνθεση με θόρυβο κυκλοφορίας 40 μιλίων/ώρα.
Φυσικοί ήχοι: Ανακούφιση από το στρες
Η ακρόαση φυσικών ήχων, όπως το κελάηδισμα των πουλιών, συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης των συμμετεχόντων, όπως κατέγραψαν αυτοαναφερόμενες κλίμακες. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ηρεμιστική δύναμη του φυσικού περιβάλλοντος, ενισχύοντας την αποκατάσταση του νου μετά από στρεσογόνες καταστάσεις.
Ηχορύπανση: Ένας αόρατος εχθρός
Αντίθετα, όταν στους φυσικούς ήχους προστέθηκαν θόρυβοι κυκλοφορίας, τα οφέλη περιορίστηκαν αισθητά. Ειδικά ο θόρυβος από τα 40 μίλια/ώρα συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα άγχους, επισκιάζοντας πλήρως τις ευεργετικές επιδράσεις των φυσικών ηχητικών τοπίων.
Πρακτικές λύσεις για βελτίωση της ευεξίας
Οι ερευνητές προτείνουν τη μείωση των ταχυτήτων στις αστικές περιοχές ως μέτρο που μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο την οδική ασφάλεια αλλά και την ψυχική υγεία των κατοίκων. Όπως σημειώνουν, «ο περιορισμός της ηχορύπανσης είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ευημερίας μέσω της διατήρησης της θετικής επίδρασης των φυσικών ήχων».
Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της δημιουργίας πιο ήσυχων πόλεων και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο, ώστε οι ήχοι της φύσης να έχουν τον χώρο να «θεραπεύουν» το άγχος της καθημερινότητας.