Τα παγάκια σε σακούλες είναι προϊόντα που πωλούνται ευρέως, από ψιλικατζίδικα μέχρι βενζινάδικα, με τα περισσότερα να προμηθεύονται από τα σούπερ μάρκετ.
Ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη διάρκεια των γιορτών και του καλοκαιριού, τα παγάκια είναι ένα συνηθισμένο είδος που καταναλώνεται καθημερινά. Παρόλα αυτά, λόγω της συχνής χρήσης τους, η ασφάλειά τους συχνά παραβλέπεται, με την πεποίθηση ότι οι παθογόνοι οργανισμοί καταστρέφονται κατά τη διάρκεια του πάγου όταν αυτός λιώσει.
Μπορεί όμως ο πάγος να προκαλέσει προβλήματα υγείας; Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, είναι αποδεδειγμένο ότι τα παθογόνα βακτήρια και οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν σε ορισμένες συνθήκες, ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω των 0°C. Στη μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Protection, φάνηκε ότι τα επίπεδα μόλυνσης του πάγου εξαρτώνται από τον τρόπο συσκευασίας του. Στα δείγματα που παράχθηκαν μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, δεν εντοπίστηκε σταφυλόκοκκος, ενώ σε άλλες έρευνες, όπως αυτή του 2004 στο International Journal of Food Microbiology, βρέθηκαν 50 μολυσμένα δείγματα από E. coli σε 23 δείγματα πάγου.
Για την ασφάλεια του πάγου, η τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και η σωστή παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση του πάγου είναι κρίσιμη. Η ποιότητα του νερού, από το οποίο παράγεται ο πάγος, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Το νερό πρέπει να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι εξαρτώνται από την καθαρότητα του και τις συνθήκες παραγωγής, όπως η καθαριότητα των μηχανών και των σκευών.
Για τη σωστή επιλογή πάγου, ακολουθούν τρεις χρήσιμες συμβουλές:
- Ελέγξτε ότι η σακούλα περιέχει τα στοιχεία της εταιρείας παραγωγής και τα στοιχεία επικοινωνίας της, για να γνωρίζετε την προέλευση του πάγου.
- Οι σακούλες συσκευασίας πρέπει να είναι κατάλληλες για τρόφιμα και να αντέχουν σε θερμοκρασίες κατάψυξης τουλάχιστον -18°C.
- Πριν την αγορά, ελέγξτε ότι η σακούλα δεν έχει τρύπες ή φθορές.