Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN TV», ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση φορολόγηση των φιλοδωρημάτων.
Ο κ. Μητρόπουλος είναι Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, η κίνηση αυτή είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα όσο και σειρά διατάξεων της ελληνικής και διεθνούς νομοθεσίας.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (ΔΣΕ) 95/1949, η οποία προστατεύει το ωρομίσθιο, και η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 3248/1955.
Τόνισε ότι η Νομολογία του Αρείου Πάγου, που διαμορφώθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, δεν έχει ταχθεί υπέρ της φορολόγησης των προαιρετικών φιλοδωρημάτων, εκτός αν αυτά καταβάλλονται τακτικά και με τη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου, με σκοπό να επαυξήσουν τις αποδοχές του τελευταίου.
Τέτοιες περιπτώσεις, όπως ανέφερε, είναι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου (ΑΠ) 838/2019, 4/2012 και 1811/2011.
Επιπλέον, ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε ότι το νομικό πλαίσιο για τα φιλοδωρήματα άλλαξε το 2013 με τον νόμο 4172/2013, που ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Σύμφωνα με αυτόν, τα φιλοδωρήματα πλέον θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία και υπόκεινται σε φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς καμία διάκριση ανάμεσα σε υποχρεωτικά και προαιρετικά φιλοδωρήματα.
Πριν από τον νόμο αυτόν, η Νομολογία διαχώριζε τα φιλοδωρήματα σε δύο κατηγορίες:
- Τα «νομοθετημένα» ή «υποχρεωτικά» φιλοδωρήματα, που προβλέπονταν από τον νόμο και υπολογίζονταν ως ποσοστό επί του λογαριασμού των πελατών, θεωρούνταν εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογούνταν κανονικά.
- Τα «προαιρετικά» φιλοδωρήματα, που δίνονταν από τους πελάτες χωρίς τη μεσολάβηση του εργοδότη, δεν θεωρούνταν εισόδημα από μισθωτή εργασία και, κατά συνέπεια, δεν φορολογούνταν ούτε επιβαρύνονταν με ασφαλιστικές εισφορές.
Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε πως η εφαρμογή της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων, ειδικά με τη χρήση POS που έχει γίνει υποχρεωτική σε πολλές επιχειρήσεις, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.
Τα φιλοδωρήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια μορφή δωρεάς από τον πελάτη προς τον εργαζόμενο και όχι μέρος του μισθού.
Σκοπός τους είναι να επιβραβεύσουν τις καλές υπηρεσίες και όχι να θεωρηθούν ως σταθερό εισόδημα.
Ο καθηγητής κατέληξε τονίζοντας ότι η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων αντιβαίνει στην ελληνική παράδοση και την έννοια της φιλοξενίας, η οποία ανέκαθεν βασιζόταν στην προσφορά και την ανταπόδοση.
Κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει τη σχετική διάταξη του νόμου 4172/2013, καθώς, όπως υποστηρίζει, η εφαρμογή της προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύει.
Με την τοποθέτησή του, ο Αλέξης Μητρόπουλος ζητά από την πολιτεία να επανεξετάσει τη στάση της, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για μια πιο δίκαιη και ορθολογική προσέγγιση στο ζήτημα των φιλοδωρημάτων.