Από τις επόμενες μέρες, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε δύο διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για τον Κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν προσβάσιμες μόνο από πιστοποιημένους υπαλλήλους και επαγγελματίες.
Ο Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια πλατφόρμα που καταγράφει τα βασικά στοιχεία λειτουργίας και δραστηριότητας των ΟΤΑ, συγκεντρώνοντας δεδομένα για 770 στοιχεία και 167 δείκτες, οργανωμένα σε 12 ομάδες για τους δήμους και 8 για τις περιφέρειες. Μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους και να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία. Η πλατφόρμα θα επικαιροποιείται περιοδικά και η αξιολόγηση των ΟΤΑ θα οδηγήσει σε χρηματικά «έπαθλα» ύψους 50 εκατ. ευρώ ετησίως για τις καλύτερες επιδόσεις.
Τα δεδομένα που καταγράφονται στον Κόμβο περιλαμβάνουν οικονομικά στοιχεία, επενδύσεις, ποιότητα ζωής, περιβάλλον, κοινωνική προστασία, πολιτική προστασία, καθώς και τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μεταξύ άλλων. Οι δήμοι και οι περιφέρειες καλούνται να υποβάλουν τα στοιχεία μέσω ερωτηματολογίων και διαλειτουργικών μητρώων.
Η δεύτερη πλατφόρμα, το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), αφορά την καταγραφή και παρακολούθηση των ζωικών συμβάντων (γέννηση, σήμανση, απώλεια, υιοθεσία) σκύλων και γατών. Μέσω του ΕΜΖΣ, οι πολίτες και οι αρμόδιοι φορείς καταγράφουν τα ζώα συντροφιάς, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη στείρωση, τα εμβόλια, τις υιοθεσίες και την αναδοχή τους. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει την πρόσβαση σε συγκεντρωτικά στοιχεία για κάθε δήμο, όπως τον αριθμό των αδέσποτων, των στειρωμένων και των υιοθετημένων ζώων.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσει σημαντικά ποσά για τη χρηματοδότηση των δήμων για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς, με συνολικές επιχορηγήσεις που ξεπερνούν τα 125 εκατ. ευρώ από το 2019 έως σήμερα. Παρά τις προσπάθειες, ωστόσο, αρκετοί δήμοι δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν πλήρως τους πόρους, καθώς δεν καταθέτουν μελέτες ή προτάσεις για τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις.
Το επόμενο διάστημα, αναμένονται επίσης πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των διαδικασιών και την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στην προσπάθεια διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, με στόχο την ενίσχυση της νομοθεσίας και των πολιτικών στον τομέα αυτό.