magdasnews.gr
Ταξίδια

Αντίκυρα: Το παραθαλάσσιο χωριό που σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι σε νησί και είναι σούπερ κοντά στην Αθήνα

Αντίκυρα: Το παραθαλάσσιο χωριό που σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι σε νησί και είναι σούπερ κοντά στην Αθήνα

Η Αντίκυρα (ή Αντικύρα) είναι παραθαλάσσιο χωριό της Στερεάς Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

Η Αντίκυρα είναι ο ιδανικός προορισμός αν θες κάτι κοντά στην Αθήνα, αν ψάχνεις κάτι διαφορετικό πέρα από Λουτράκι, Χαλκίδα και Ναύπλιο και αν θες να συνδυάσεις βουνό και θάλασσα.

Είναι τόσο ήσυχα που νομίζεις ότι μπαίνεις σε άλλη εποχή μόλις βγεις από τα τούνελ. Έχει όμορφα ταβερνάκια πάνω στη θάλασσα και μπορείς να κάνεις βόλτα στο πλακόστρωτο και να απολαύσεις τον καφέ ή το παγωτό σου με το μάτι σου να «χορταίνει» φύση και τα πνευμόνια σου καθαρό αέρα.

Πού βρίσκεται η Αντίκυρα

Η Αντίκυρα βρίσκεται στα δυτικά όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, στα βόρεια παράλια του Κορινθιακού κόλπου. Απέχει περίπου 13 χιλιόμετρα από το Δίστομο, 33 χιλιόμετρα από την Ιτέα και 36 χιλιόμετρα από την Λιβαδειά.

Για αυτό και αν πας στην Αντίκυρα, η οποία είναι γνωστή για τις παραλίες της, έχεις τη δυνατότητα να πας και σε άλλα μέρη που είναι κοντά.

Μαζί με τρεις οικισμούς, τον οικισμό της Αντίκυρας, τον οικισμό του Αγίου Ισιδώρου και τον οικισμό της Αγίας Σωτήρας αποτελεί δημοτική ενότητα του Καλλικρατικού δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.

Πώς πας στην Αντίκυρα

Ακολουθώντας τη νέα Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας (Ε 75), βγαίνοντας στην έξοδο που οδηγεί προς Κάστρο και Λιβαδειά, διανύοντας τη διαδρομή προς Αράχωβα και Δελφούς, σχεδόν δύο ώρες από Αθήνα (ανάλογα με την κίνηση), βρίσκεστε στους πρόποδες του Παρνασσού, στη γη των Μουσών στον Ελικώνα, στα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, στο βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Λουκά, εκεί όπου η ιστορία κι ο πολιτισμός σμίγουν αρμονικά με την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον.

Απολαμβάνοντας την ομορφιά ενός πανέμορφου τοπίου αγναντεύοντας προς τον Κορινθιακό, μπορείς να κατηφορίσεις προς τον όρμο της Αντίκυρας. Κολύμπησε στις πεντακάθαρες παραλίες του Αγίου Ισιδώρου και χαλάρωσε στο γραφικό λιμανάκι, ζώντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας και ανακάλυψης.

Αντίκυρα: Η ιστορία της

Η Αντίκυρα κατοικείται από την πρώιμη ιστορική περίοδο και έχει πλούσια ιστορία αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει ποτέ σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή.

Ο περιηγητής Παυσανίας την ταυτίζει με την Φωκική πόλη Κυπάρισσο που αναφέρεται από τον Όμηρο στον κατάλογο των Νεών. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη ιδρύθηκε από τον ήρωα Αντικυρέα, ο οποίος θεράπευσε τον Ηρακλή από τη μανία χρησιμοποιώντας το φυτό ελλέβορο, ένα φαρμακευτικό βότανο.

Η πόλη είχε αρκετά σημαντικό ιστορικό ρόλο κατά τους κλασικούς χρόνους.

Από την Αντίκυρα είχε πάρει το όνομα της η γνωστή εταίρα Αντικύρα με την οποία συνδεόταν ο Δημήτριος ο Πολιορκητής.

Αργότερα βέβαια καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους (210 π.Χ.), αλλά συνέχισε να ακμάζει, όπως αναφέρει ο Παυσανίας που την επισκέφθηκε τέσσερις αιώνες μετά.

Η πόλη κατά τον Μεσαίωνα κινδύνευε από την πειρατεία και τελικά εγκαταλείφθηκε.

Η Αντίκυρα ήρθε στο προσκήνιο από ένα τραγικό συμβάν της Πολεμικής Αεροπορίας στις 18 Μαΐου του 2000, όταν ένα μαχητικό αεροπλάνο κατέπεσε πάνω σε σπίτι της περιοχής σκοτώνοντας δύο μαθήτριες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ντουμπάϊ: Μία μοναδική εμπειρία και ένα ταξίδι στην πολυτέλεια

News Room A

Παραλία Θαψά στην Εύβοια: Υπέροχος προορισμός για μπάνιο δίπλα στην Αθήνα! (βίντεο)

News Room A

Πλατιάνα Ηλείας: Μια αρχαία ακρόπολη γαντζωμένη στο βράχο

News Room A