Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Amazon, έπειτα από την απόφαση του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου να εμφανίζει στις τιμές των προϊόντων το επιπλέον κόστος που προκαλείται από τους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, χαρακτήρισε την κίνηση «πολιτική επίθεση» και μίλησε για «κινεζική προπαγάνδα», αφήνοντας αιχμές κατά του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon. Η ίδια αναρωτήθηκε γιατί η εταιρεία δεν προέβη σε αντίστοιχες ενέργειες κατά την περίοδο της κυβέρνησης Μπάιντεν, όταν ο πληθωρισμός έφτασε σε ιστορικά υψηλά.
Από την πλευρά της, η Amazon απαντά πως «οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν γιατί οι τιμές είναι αυξημένες», τονίζοντας ότι πρόκειται για ενημερωτική και όχι πολιτική πρωτοβουλία. Η εταιρεία επισημαίνει πως η ενσωμάτωση της «τιμής δασμού» έχει στόχο τη διαφάνεια στις αγορές.
Η αντίδραση του Λευκού Οίκου εντείνει τη φημολογία για εντεινόμενο ρήγμα στις σχέσεις του Τραμπ με τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος είχε δείξει σημάδια προσέγγισης μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού προέδρου το 2024, ακόμη και με οικονομική στήριξη 1 εκατ. δολαρίων στο ταμείο της ορκωμοσίας του.
Η προσθήκη των «δασμών Τραμπ» στα προϊόντα θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ξεκάθαρο μήνυμα αποστασιοποίησης του Μπέζος από την πολιτική του Τραμπ, ιδίως σε μια εποχή όπου οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες δέχονται αυξημένες πιέσεις και ρυθμίσεις.