magdasnews.gr
People & Politics

Απάντηση Βαρθολομαίου στις αντιδράσεις για κοινή ημέρα εορτασμού του Πάσχα από Ορθοδόξους και Καθολικούς – Σκληρή δήλωση για Πούτιν και Κύριλλο

Απάντηση Βαρθολομαίου στις αντιδράσεις για κοινή ημέρα εορτασμού του Πάσχα από Ορθοδόξους και Καθολικούς – Σκληρή δήλωση για Πούτιν και Κύριλλο

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Νέα έκκληση για κοινή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα από Ορθοδόξους και Καθολικούς

Κωνσταντινούπολη – Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης για την ΕΡΤ

Την πρότασή του για την καθιέρωση μόνιμης κοινής ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα από την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επανέλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος προς εκείνους που εκφράζουν αντιδράσεις, υπογράμμισε ότι αυτή η πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά τη συμβολική ένωση στην ημερομηνία του εορτασμού και δεν συνεπάγεται συλλειτουργία.

Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Νικολάου στον Ιερό Ναό στο Τζιβαλί της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έχει παραχωρηθεί για τη λειτουργική εξυπηρέτηση της ουκρανικής κοινότητας της περιοχής. Στην ομιλία του, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, τονίζοντας ότι η προσεχής σύμπτωση ημερομηνίας το 2025 αποτελεί μια «χρυσή ευκαιρία» για την έναρξη μιας νέας παράδοσης.

Απαντώντας στις αντιδράσεις
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε σαφές μήνυμα προς όσους αντιτίθενται στην πρόταση, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αφορά αποκλειστικά την ημερομηνία εορτασμού. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπως ο κοινός εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου και οι ήδη εφαρμοζόμενες κοινές πρακτικές σε χώρες όπως η Φινλανδία.

«Το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα δεν υποβαθμίζει τις παραδόσεις μας, αντιθέτως, ενισχύει το μήνυμα ενότητας και αγάπης που διαχέεται από την Ανάσταση του Κυρίου», τόνισε.

Αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τους δοκιμαζόμενους πιστούς. Επέκρινε έντονα τη στάση της Ρωσικής Εκκλησίας και την πολιτική του προέδρου Πούτιν, ενώ επαίνεσε όσους Ρώσους κληρικούς και λαϊκούς τάσσονται κατά του πολέμου, υπομένοντας διώξεις.

«Είθε το θάρρος και η πίστη αυτών των ανθρώπων να αφυπνίσουν συνειδήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου», δήλωσε με συγκίνηση, κλείνοντας με μια ευχή για ειρήνη στην περιοχή.

Η τοποθέτηση του Πατριάρχη για το Πάσχα ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για τη συνεργασία των Εκκλησιών, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη σταθερή του στάση υπέρ της ειρήνης και της ενότητας.

Related posts

Έλενα Ράπτη: “Ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα που λαμβάνουμε για το 2025 για τον τουρισμό”

News Room M

Ελεύθερος ο Φρέντης Μπελέρης – Ο μοναδικός όρος που του επιβλήθηκε

Magdas News

Κεραμέως στο Συμβούλιο Υπουργών για την Απασχόληση: Υπάρχουν τρόποι τόνωσης της απασχόλησης

Anna Nikolaou