Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ανακάλυψαν ότι η κορδυσεπίνη, μια φυσική ουσία που εξάγεται από τον μύκητα *Cordyceps militaris*, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων, επηρεάζοντας κρίσιμες οδούς σηματοδότησης εντός των κυττάρων.
Η κορδυσεπίνη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στην ασιατική ιατρική για διάφορους λόγους, έχει πλέον κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τις θεραπευτικές της δυνατότητες, κυρίως στον τομέα της ογκολογίας.
Στη διάρκεια των πειραμάτων, η ομάδα παρατήρησε ότι η κορδυσεπίνη, μόλις εισέλθει στο κύτταρο, μετατρέπεται σε τριφωσφορική κορδυσεπίνη, ένα μόριο με δομή παρόμοια με την τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), η οποία αποτελεί τον βασικό φορέα ενέργειας στα κύτταρα. Η τριφωσφορική κορδυσεπίνη φαίνεται να είναι το κύριο υπεύθυνο μόριο για τις αντικαρκινικές επιδράσεις της ουσίας, καθώς μπορεί να μιμηθεί τη δράση της ATP και να διαταράξει τις βασικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση και αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων.
Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει ένα νέο δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα μπορούσαν να βασίζονται στη δομή της τριφωσφορικής κορδυσεπίνης, ενισχύοντας τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να εστιάσουν στη βελτίωση αυτών των παραγώγων για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Επιπλέον, η μελέτη των γονιδίων που επηρεάζονται από την κορδυσεπίνη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία βιοδεικτών που θα μπορούσαν να παρακολουθούν την ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία, ακόμα και με απλές εξετάσεις αίματος. Τέτοιοι δείκτες θα ήταν χρήσιμοι για την παρακολούθηση της θεραπευτικής προόδου και την εξατομίκευση των θεραπειών, βελτιώνοντας έτσι τα θεραπευτικά αποτελέσματα.