Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο, αλλά, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδη, συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή.
Ο καθηγητής εξηγεί πως το φαινόμενο σχετίζεται με τη γεωδυναμική διεργασία που λαμβάνει χώρα εδώ και χιλιάδες χρόνια στο Αιγαίο, καθώς η αφρικανική τεκτονική πλάκα υποχωρεί κάτω από την ευρασιατική, δημιουργώντας έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Η αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την ευρωπαϊκή σε ένα τόξο που περνάει νότια της Κρήτης», αναφέρει ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως καθώς η πλάκα αυτή βυθίζεται σε βάθος περίπου 80 χιλιομέτρων, το υλικό της αρχίζει να λιώνει. Αυτή η διαδικασία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου, το οποίο εκτείνεται από τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Νίσυρο, μέχρι το Σουσάκι.
Σύμφωνα με τον κ. Ζεληλίδη, το ηφαιστειακό τόξο της περιοχής θεωρείται ενεργό, παρόλο που τα περισσότερα ηφαίστεια του δεν έχουν δώσει δραστηριότητα εδώ και αιώνες. Η εξαίρεση είναι η Σαντορίνη, η οποία έχει παρουσιάσει εκρήξεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πιο ενεργά ηφαιστειακά κέντρα της Ευρώπης. Παρά την ηρεμία των υπολοίπων ηφαιστείων, οι επιστήμονες θεωρούν πως υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ενεργοποιηθούν, προκαλώντας έντονες γεωλογικές διεργασίες.
Οι πρόσφατοι σεισμοί έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής αφύπνισης, αν και οι ειδικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει άμεσος λόγος πανικού. Παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας και υπογραμμίζουν πως, μέχρι στιγμής, τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι επίκειται ηφαιστειακή έκρηξη. Ωστόσο, η σύνδεση σεισμών και ηφαιστείων είναι γνωστή και ιστορικά, το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη γεωλογική ιστορία της περιοχής.
Οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή και συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου, καθώς το Αιγαίο παραμένει μία από τις πιο σεισμογενείς και ηφαιστειακά ενεργές περιοχές της Μεσογείου.