«Υπάρχει λόγος που τα μήλα είναι τόσο δημοφιλή» λέει η διαιτολόγος Amber Sommer, RD, LD. «Είναι εύκολο να τα καταναλώσουμε και έχουν υπέροχη γεύση. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι η τακτική κατανάλωσή τους με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία». Η Sommer εξηγεί τα πλεονεκτήματα των μήλων και γιατί πρέπει να τα καταναλώνουμε.
Η διατροφική αξία του μήλου
Ένα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 60 θερμίδες. Η αξία τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία, αλλά όλα τα μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά – κυρίως στη φλούδα – και κερσετίνη, ένα συστατικό που συναντάμε και σε χρωματιστές τροφές όπως μούρα, εσπεριδοειδή, πράσινο τσάι και κόκκινο κρασί. Επιπλέον, τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη και έχουν 85% περιεκτικότητα σε νερό, ενισχύοντας την ενυδάτωση.
Τα οφέλη του μήλου
-
Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Η κατανάλωση περισσότερων από ένα μήλο την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά 28% τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες που προστατεύουν το πάγκρεας και επιβραδύνουν την απορρόφηση γλυκόζης. -
Μειώνει τη χοληστερόλη
Τα αντιοξειδωτικά και οι ίνες, κυρίως η πηκτίνη, δεσμεύουν τη χοληστερόλη και την απομακρύνουν από τον οργανισμό. Μελέτες δείχνουν μείωση χοληστερόλης κατά 5%–8%, ενώ 85 γραμμάρια αποξηραμένων μήλων μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη κατά 13% σε έξι μήνες. -
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Τα αντιοξειδωτικά της φλούδας και οι ίνες των μήλων ενισχύουν τη ροή του αίματος και συμβάλλουν στον έλεγχο της υπέρτασης, προστατεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά ή εμφράγματα. -
Ανακουφίζει από τη φλεγμονή
Τα μήλα περιέχουν ίνες και κερσετίνη που μειώνουν τη φλεγμονή. Μελέτες δείχνουν μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και προστασία από άσθμα, ενώ βελτιώνουν τη λειτουργία του αναπνευστικού. -
Ενισχύει το μικροβίωμα
Η κερσετίνη αναστέλλει επιβλαβή μικρόβια, ενώ η πηκτίνη δρα ως προβιοτικό, θρέφοντας τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και προάγοντας τη γαστρεντερική υγεία. -
Προκαλεί αίσθημα κορεσμού
Η περιεκτικότητα σε νερό και ίνες καθιστά τα μήλα χορταστικά, επιβραδύνοντας την πέψη και μειώνοντας την όρεξη. -
Συμβάλλει στη μακροζωία
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 35% και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου. Σε έρευνες με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, όσοι έτρωγαν μήλα είχαν 13%–22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ειδικοί προτείνουν να εντάξουμε τα μήλα στην καθημερινή διατροφή, είτε σκέτα είτε σε συνδυασμό με δημητριακά ή γιαούρτι, ώστε να επωφεληθούμε από τις θρεπτικές τους ιδιότητες.
