Μια διεθνής μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster εντόπισε σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς να παρατηρείται το ίδιο για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, βασίστηκε σε δεδομένα για τη διατροφή και την υγεία 134.297 ατόμων από 21 χώρες σε πέντε ηπείρους. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σχεδόν μια δεκαετία, με στόχο να εξεταστεί η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και τα καρδιαγγειακά περιστατικά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση άνω των 150 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος συσχετίζεται με 46% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 51% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας. Αντίθετα, η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος φαίνεται να μην επηρεάζει αρνητικά την υγεία.
«Τα στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη κρέατος και τις καρδιαγγειακές παθήσεις δεν ήταν σαφή», εξηγεί ο Romaina Iqbal, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aga Khan του Πακιστάν. «Στόχος μας ήταν να διαχωρίσουμε τις επιδράσεις του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, των πουλερικών και του επεξεργασμένου κρέατος σε σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά και θνησιμότητα».

Σύμφωνα με τον Mahshid Dehghan, ερευνητή του Πανεπιστημίου McMaster, «η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου πιθανότατα δεν είναι επιβλαβής».
Η μελέτη PURE, που ξεκίνησε το 2003, είναι η πρώτη πολυεθνική προσπάθεια να καταγράψει τη σχέση κατανάλωσης κρέατος και αποτελεσμάτων υγείας σε πληθυσμούς χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η συλλογή δεδομένων μέσω ερωτηματολογίων διατροφής, σε συνδυασμό με στοιχεία για θνησιμότητα και σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά, επέτρεψε τον εντοπισμό συσχετισμών ανάμεσα στα διατροφικά μοτίβα και την καρδιακή υγεία.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί πλήρως η σχέση κατανάλωσης κρέατος και υγείας, ειδικά όσον αφορά τα τρόφιμα που αντικαθιστούν το κρέας σε άτομα με χαμηλή πρόσληψη. Παρά τις αβεβαιότητες, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι «ο περιορισμός του επεξεργασμένου κρέατος θα πρέπει να ενθαρρύνεται».
