magdasnews.gr
People & Politics

Αυτοί είναι οι «νέοι» της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό

Νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν για πρώτη φορά κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε.

Οι νέοι υφυπουργοί είναι οι εξής:

Κώστας Γκιουλέκας, υφυπουργός Μακεδονίας/Θράκης

Εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου 2012, του Οκτωβρίου 2009, του Σεπτεμβρίου 2007 και του Μαρτίου 2004. Για πρώτη φορά πολιτεύθηκε στις εκλογές του Απριλίου 2000. Εξελέγη δεύτερος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, έχασε, όμως, την έδρα του στο εκλογοδικείο.

Επί 27 χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής ειδήσεων και αρθρογράφος, σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ο «Ελληνικός Βορράς», η «Βραδυνή», η «Μακεδονία», η «Θεσσαλονίκη», τα «Σπορ του Βορρά», η ΕΡΤ, η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, το New Channel, το Extra Channel, ο FM100, o A103 FM κ.ά. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Δίδαξε για πολλά χρόνια σε σχολές δημοσιογραφίας.

Διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Γραμματέας Προγράμματος και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ.

Υπήρξε αν. Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της ΝΔ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αναπλ. μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
Ήταν, ακόμη, υπεύθυνος Τύπου Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, μέλος της Γραμματείας Ιδεολογικού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας της ΝΔ.

Είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη».

Είναι το τρίτο ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, μέλος της ΜΑΚΙ, της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς και ιδρυτικό μέλος των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Δικηγόρων και Πολιτιστικών Φορέων της ΝΔ.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα – Μ.Α.Ζ.Ι.», η οποία ίδρυσε και λειτουργεί ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Θεσσαλονίκη.

Είναι μέλος σε πολλά Σωματεία και Φορείς. Σε κάποια από αυτά υπήρξε Πρόεδρος και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τους.

Επί πολλά χρόνια ο Κώστας Γκιουλέκας συλλέγει ντοκουμέντα και κειμήλια από τους Εθνικούς μας Αγώνες. Η συλλογή περιλαμβάνει έγγραφα, εφημερίδες, ανέκδοτες φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες, στολές και όπλα από το 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και το Έπος 1940-’41. Το 2004 παρεχώρησε τη συλλογή του με τα κειμήλια του Έπους 1940 – ‘41 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε μόνιμη και διαρκή έκθεση, με τίτλο «Έτσι Πολεμήσαμε 1940 – ‘41». Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον Οκτώβριο του 2005.

Το 2008 έγραψε το δίτομο έργο «ΕΠΟΣ 1940 – ’41 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Ημέρα με την Ημέρα Από τις εφημερίδες της εποχής», βασισμένο στην προσωπική του συλλογή από εφημερίδες και ντοκουμέντα της εποχής, το οποίο βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από το ίδρυμα δημοσιογραφίας «Αθ.Μπότση».

Βασίλης Οικονόμου, υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών

Υπήρξε μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ από το 1990 έως και το 1996. Έχει διατελέσει αναπληρωτής γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1998 έως το 2000 και γραμματέας ΠΑΣΠ ΑΕΙ από το 1994 έως το 1996.

Υπήρξε συνεργάτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 1997 έως το 2000. Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής (αρχικά Υπολοίπου Αττικής) εξελέγη το 2000, ενώ επανεξελέγη το 2004, το 2007, το 2009 και το 2012. Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων εξελέγη από το Σώμα το 2000. Από το 2004 έως σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το 2009 έως το 2010, καθώς υπήρξε και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής από το 2004 έως το 2009.

Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ της Βουλής από το 2010. Αναπληρωτής επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2010 της οποίας συμμετέχει από το 2007. Επίσης, διατέλεσε πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και της Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία το 2009 και το 2010.

Χρημάτισε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2005-2010), μέλος της Γραμματείας του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ασφάλειας του ΠΑΣΟΚ (2005-2010) και εισηγητής Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Άμυνας ΠΑΣΟΚ (2006-2009).

Στις 31 Αυγούστου 2010 ανακοίνωσε την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Ωρωπού. Τέθηκε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Συνεννόηση Ωρωπού», αλλά στις δημοτικές εκλογές απέτυχε να εκλεγεί.

Τον Απρίλιο του 2011, μετά και τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ίδρυσε, με τον άλλον διαγραφέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δημαρά, το κόμμα Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών.

Τον Νοέμβριο του 2011 αποχώρησε μαζί με άλλα 250 μέλη του Άρματος και ίδρυσε μια νέα πολιτική κίνηση με το όνομα Ελεύθεροι Πολίτες, του οποίου ήταν πρόεδρος.

Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, μετά την εκλογική συνεργασία του κόμματος με τη Δημοκρατική Αριστερά, εκλέχθηκε βουλευτής στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Έπειτα, στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 επανεκλέχθηκε βουλευτής με τις εκλογικές λίστες της ΔΗΜ.ΑΡ., της οποίας υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έως και τον Ιούνιο του 2014, όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Από τον Ιούνιο του 2014 ήταν ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής. Από τον Ιούλιο του 2014 είναι επικεφαλής της πολιτικής κίνησης του Ριζοσπαστικού Κέντρου «Δημοκρατικός Σύνδεσμος».

Στις 8 Ιανουαρίου 2015, και αφού ψήφισε για ΠτΔ τον Σταύρο Δήμα, ανακοινώθηκε η προσχώρησή του στη Νέα Δημοκρατία, ενώ κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας στην τέταρτη θέση με το κόμμα στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, θέση στην οποία εξελέγη. Το ίδιο συνέβη και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στις εκλογές του 2019, του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 εξελέγη στην περιφέρεια Α΄ Ανατολικής Αττικής.

Κώστας Καραγκούνης, υφυπουργός Εργασίας

Εξελέγη Βουλευτής Αιτωλοκαρνανίας με τη Ν.Δ. στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Με την πολιτική ασχολείται ήδη από τις τάξεις της Ο.Ν.ΝΕ.Δ και της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Νομικής. Έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του, επί σειρά ετών, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Υφυπουργού Γεωργίας κου Ανδρέα Καραγκούνη.

Ιάσων Φωτήλας, υφυπουργός Πολιτισμού

Ο Ιάσων Φωτήλας γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι γιος του Ασημάκη Φωτήλα -πολιτικού και δικηγόρου- και της Αλίκης Κακούρη. Σπούδασε Νομικά και είναι δικηγόρος Πατρών.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με το Ποτάμι.

Στις 18 Οκτωβρίου 2016 διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού για δηλώσεις του σχετικά με την ενδεχόμενη συνεργασία του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία.

Στις 24 Ιανουαρίου 2017 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και στις 18 Απριλίου του ίδιου έτους ορίστηκε αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του κόμματος. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με τη Νέα Δημοκρατία.

Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Οικογένειας

Γεννήθηκε στη Σουηδία και μεγάλωσε στα Τρίκαλα, αποφοιτώντας με άριστα από το 4o Γενικό Λύκειο Τρικάλων.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1998 ασκεί μάχιμη δικηγορία από το κέντρο των Τρικάλων, όπου και εδρεύει.

Είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση – Δημόσιο Μάνατζμεντ» του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της σχολής Διοικητικών Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σε ηλικία 25 ετών κατήλθε για πρώτη φορά υποψήφια Νομαρχιακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Γεωργολιού.

Το 2002 εκλέχθηκε για πρώτη φορά νομαρχιακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Ηλία Βλαχογιάννη και ήταν η μοναδική γυναίκα στον περιφερειακό σχηματισμό.

Το 2004, 2007 και 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ως υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές για τον Νομό Τρικάλων, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει και τις τρεις φορές μεγάλο αριθμό ψήφων.

Το 2019 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και έγινε η μοναδική γυναίκα βουλευτής στον Νομό Τρικάλων.

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς βουλευτικής της θητείας συμμετέχει ως βασικό μέλος στην Προανακριτική Επιτροπή σχετικά με την υπόθεση Novartis, στην Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων από τον Νίκο Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες, στην Ειδική Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, στην Ειδική Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας & στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος & λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων.

Επιπλέον, ορίζεται κεντρική εισηγήτρια στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης των ΜΜΕ, στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος, στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για επιτρεπόμενες χρήσεις ορισμένων προστατευόμενων έργων, δυνάμει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διατελεί πρόεδρος στην Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Σουηδίας και μέλος στις Ομάδες Φιλίας Ιαπωνίας, Ισλανδίας, Ινδονησίας, Σλοβακίας, Ουρουγουάης, Κατάρ, Ουζμπεκιστάν & Ρωσίας.

Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Νίκο Παλιούρα, με τον οποίο έχουν μια κόρη, τη Χριστίνα, φοιτήτρια Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το 2023, κατερχόμενη για μία ακόμη φορά ως υποψήφια στον συνδυασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκλέγεται εκ νέου βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Χρήστος Κέλλας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Χρήστος Κέλλας γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1958 στην Καρδίτσα.

Εξελέγη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας εκπροσωπώντας την εκλογική περιφέρεια της Λάρισας στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012, του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 και του 2019.

Στέφανος Γκίκας, υφυπουργός Ναυτιλίας

Ο αρχιπλοίαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Στέφανος Γκίκας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1960. Είναι γιος του στρατηγού Σωτήρη Γκίκα, πρ. βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, εκλεγμένου τέσσερις φορές από τον κερκυραϊκό λαό την περίοδο 1981 – 1993.

Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων το 1977 και εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά επέλεξε την καριέρα του αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, αποφοιτώντας το 1981 με βαθμό «Άριστα».

Υπήρξε στενός συνεργάτης και υπεύθυνος επικοινωνίας δύο υπουργών Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όντας εκπρόσωπος Τύπου και διευθυντής Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ την τριετία 2004-2007. Από τη θέση αυτή χειρίστηκε ευαίσθητα εθνικά θέματα και υποστήριξε τόσο στα ελληνικά όσο και στα διεθνή ΜΜΕ το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Άμυνας, ενώ οργάνωσε τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ενημέρωσης σε αποδοτικότερη βάση.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 κατήλθε ως υπ. βουλευτής της Ν.Δ. στην Κέρκυρα. Έλαβε 8.000 σταυρούς προτίμησης, αλλά απώλεσε τη βουλευτική έδρα λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου, αφού η Ν.Δ. απώλεσε έδρα σε σχέση με τις εκλογές του 2004. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στην Κέρκυρα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ήταν ο Α’ επιλαχών βουλευτής Κερκύρας.

Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 επανεξελέγη πανηγυρικά βουλευτής Κερκύρας με τη ΝΔ, λαμβάνοντας πάνω από το 60% των σταυρών της παράταξης, ήτοι 10.400 σταυρούς.

Γιώργος Μυλωνάκης

Ένα άλλο πρόσωπο που αποτελεί νέα προσθήκη στην κυβέρνηση είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης, που από γενικός γραμματέας στη Βουλή αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και πλέον ανήκει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Γεώργιος Μυλωνάκης γεννήθηκε στο Πέραμα Αττικής το 1973. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Περάματος και συνέχισε τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας Πτυχίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών το 1997.

Το 2000 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα με ειδίκευση στη Διεθνή Πολιτική & Ασφάλεια από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Είναι έμπειρο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης. Το 2003 διορίστηκε μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στην Περιφέρεια Αττικής, και το 2006 αποσπάστηκε στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομικών.

Το 2008, μετά από δημόσια πρόσκληση, μετατάχθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου υπηρέτησε ως διευθυντής του Γραφείου Προέδρου και εκπρόσωπος Τύπου της Ανεξάρτητης Αρχής.

Διατέλεσε ειδικός σύμβουλος των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το 2013 έως το 2015 και ασχολήθηκε κυρίως με θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας και ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Το 2015 ορίστηκε τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς.

Το 2016 αποσπάστηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ορίστηκε σύμβουλος Θεσμών και Διαφάνειας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Υπήρξε πρόεδρος και μέλος Ομάδων Εργασίας του υπουργείου Οικονομικών για τη λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στον εβδομαδιαίο, ημερήσιο και ειδικό έντυπο και περιοδικό Τύπο.

Είναι εισηγητής και μέλος του Μητρώου Κύριου Διδακτικού Προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στις θεματικές ενότητες «Ευρωπαϊκά θέματα», «Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης», «Ευρωπαϊκή Ένωση – Θεσμοί και Πολιτικές».

Related posts

Η Βίκυ Τσοχατζοπούλου απαντά στις κατηγορίες της ξαδέρφης του Άκη Τσοχατζόπουλου: “Θα κινηθώ νομικά”

News Room A

Ολυμπιακοί Αγώνες: Δείτε πώς είναι σήμερα το κοριτσάκι που έσβησε την Φλόγα το 2004

News Room A

Τι είναι το Ινστιτούτο Τσίπρα που παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός

Newsroom