Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τα νοσοκομεία της χώρας μας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε δέκα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι δύο μικροοργανισμοί που προκαλούν τις περισσότερες λοιμώξεις είναι η Klebsiella (21,6%) και το Acinetobacter (21,3%), οι οποίοι ταλαιπωρούν περισσότερο τους νοσηλευόμενους. Αυτά τα βακτήρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και δυσχεραίνουν τη θεραπεία των ασθενών, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε σοβαρές καταστάσεις υγείας.
Αν και το πρόβλημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι σοβαρό, υπάρχει μια σχετική ανακούφιση με την παρουσία ενός άλλου παθογόνου, του μύκητα Candida auris, ο οποίος προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως. Στη μελέτη του ΕΟΔΥ, ο μύκητας αυτός εμφανίζεται μόνο στο 3,3% των νοσοκομειακών λοιμώξεων, κάτι που καταδεικνύει ότι, παρά την ανησυχία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι υπό έλεγχο. Παρ’ όλα αυτά, ο Candida auris παραμένει ένα δυνητικά επικίνδυνο παθογόνο, ιδιαίτερα για ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εκείνους που νοσηλεύονται για παρατεταμένο διάστημα.
Ο Candida auris μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και σε αυτούς που χρησιμοποιούν καθετήρες ή άλλες ιατρικές συσκευές. Ο μικροοργανισμός αυτός μπορεί να επιμολύνει τις επιφάνειες των νοσοκομείων και να μεταδοθεί μέσω της αποικισμένης γαστρεντερικής οδού των ασθενών. Ως εκ τούτου, η πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris απαιτεί σχολαστική υγιεινή των χεριών, σωστή διαχείριση των ασθενών και καθαρισμό των επιφανειών του νοσοκομείου.
Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων, έχει αναλάβει την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις περιπτώσεις αποικισμού ή λοίμωξης από Candida auris, και έχει εισαγάγει καθολική επιτήρηση για την παρακολούθηση της κατάστασης. Πρόσφατο ΦΕΚ του Υπουργείου Υγείας έχει ορίσει τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από Candida auris, ως υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα, με σκοπό τη βελτίωση της καταγραφής και την ανάπτυξη στρατηγικών για την εξάλειψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα.
Η συστηματική καταγραφή των δεδομένων και η χρήση κοινών μεθόδων καταγραφής θα βοηθήσουν στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των λοιμώξεων και την προστασία των ασθενών.