Ο Χάρης Γιακουμάτος, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία με την κατάθλιψη, περιγράφοντας τα πρώτα σημάδια που τον οδήγησαν στην αναγνώριση του προβλήματος και την αναζήτηση βοήθειας.
Ο ίδιος τόνισε πως το ψάξιμο για την αιτία της εσωτερικής του αναστάτωσης, ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι άρχισε να «μαυρίζει» η ζωή του, κάτι που χαρακτήρισε σαν να σταματά η σκέψη και να χάνεις τη δυνατότητα να δεις λύσεις, να νιώθεις ότι όλα γύρω σου είναι μάταια.
«Σε αυτό το ψάξιμο άρχισα να βλέπω ότι αρχίζω και μαυρίζω. Είναι σαν να σταματά η σκέψη σου και να τα βλέπεις όλα μαύρα και να χάνεις τις λύσεις» δήλωσε, αποκαλύπτοντας την πρώτη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ανέφερε ότι αυτό το αίσθημα της «μαυρίλας» ξεκίνησε από το πρωί, όταν ενώ βρισκόταν στα σκεπάσματα, ένιωθε αδυναμία να σηκωθεί και να αντιμετωπίσει τη μέρα του. «Τα βλέπεις όλα λίγο μάταια και μαύρα» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο συναίσθημα που γινόταν όλο και πιο έντονο όσο περνούσε η μέρα.
Ο Χάρης Γιακουμάτος εξήγησε πως τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης φάνηκαν περίπου 10 χρόνια πριν. Αναγνώρισε ότι η καθημερινότητα και η ρουτίνα μπορεί να σε παρασύρουν, κάνοντάς σε να παραμελείς τον εαυτό σου, να μην τον βλέπεις στον καθρέφτη. Όπως είπε, πολλές φορές οι άνθρωποι ζούμε μέσα στην τυποποιημένη ροή της ζωής, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι κάτι δεν πάει καλά, μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο συνειδητοποίησης, όπως του συνέβη όταν παρατήρησε την αλλαγή στο σώμα του, τονίζοντας πως είχε σταματήσει να γυμνάζεται και είχε αμελήσει τον εαυτό του.
Ο Χάρης, μιλώντας ανοιχτά για την εμπειρία του, τόνισε τη σημασία της αναζήτησης βοήθειας όταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης γίνουν έντονα. Εξήγησε πως, ακόμα και όταν έχεις τα πάντα στη ζωή, όπως χρήματα, οικογένεια και φήμη, μπορεί να μην τα εκτιμάς ή να μην τα βλέπεις λόγω της θολής αντίληψης που προκαλεί η κατάθλιψη. «Ποτέ δεν το μετανιώνουμε όταν πάμε σε ειδικό, αλλά πρέπει να βρεις αυτόν που θα ταιριάξεις» σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι η θεραπεία απαιτεί και το σωστό επαγγελματία, γιατί «πολλοί δεν ταιριάζουν και τα παρατάνε».
Αυτή η εξομολόγηση του Χάρη Γιακουμάτου φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της αναγνώρισης των πρώτων συμπτωμάτων της κατάθλιψης και την ανάγκη για υποστήριξη, υπογραμμίζοντας ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας.