Μία νέα, επαναστατική θεραπεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, με βάση την ανακάλυψη μίας θεραπείας επαναμυελίνωσης από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, υπό την καθοδήγηση του ομογενή νευροεπιστήμονα, Στήβεν Πετράτου.
Η πειραματική θεραπεία, γνωστή ως Diaprotectome, αποσκοπεί στην αποκατάσταση των βλαβών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που προκύπτουν από την εξέλιξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, μια πάθηση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και οδηγεί σε σοβαρές κινητικές και αισθητηριακές διαταραχές.
Η θεραπεία είναι ένα μικρό μόριο που λειτουργεί σε δύο επίπεδα: σταματά την καταστροφή της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος των νευρικών ινών, και διεγείρει τη δημιουργία νέας μυελίνης, μια διαδικασία που ονομάζεται επαναμυελίνωση. Τα αποτελέσματα των προκλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα, Αυστραλία και Ισραήλ ήταν εντυπωσιακά, με ζώα που είχαν υποστεί παράλυση να ανακτούν τη δυνατότητα βάδισης και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος.
Ο Δρ. Πετράτος εκφράζει την αισιοδοξία του για την επιτυχία της θεραπείας, σημειώνοντας ότι όλες οι προκλινικές δοκιμές είχαν θετικά αποτελέσματα και η θεραπεία έχει ήδη λάβει διεθνή πατέντα. Οι κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙ αναμένονται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο έτος, τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ελλάδα, αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις Ρυθμιστικές Αρχές. Μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της θεραπείας είναι η ευκολία της χορήγησης, καθώς διατίθεται σε μορφή χαπιού, χωρίς να απαιτεί τη διακοπή άλλων φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς.
Στην Ελλάδα, η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει περισσότερους από 21.200 ασθενείς, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 30 έτη. Η ερευνητική εταιρεία NeuOrphan LTD, η οποία κατέχει την πνευματική ιδιοκτησία του φαρμάκου, σχεδιάζει τη διεξαγωγή Ευρωπαϊκών Κλινικών Δοκιμών με την επωνυμία «Odyssey», σε συνεργασία με τον Καθηγητή Νευρολογίας του ΑΠΘ, Νικόλαο Γρηγοριάδη. Σκοπός είναι η συμμετοχή 400 ασθενών από όλη την Ελλάδα σε τουλάχιστον 10 νοσοκομεία, με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια έρευνα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, μέσω του καινοτόμου αυτού προγράμματος, αναμένεται να ενισχύσει την προσπάθεια για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών λύσεων και να τοποθετήσει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας για τη νόσο. Εφόσον οι κλινικές δοκιμές επιτύχουν, οι θεραπείες θα επεκταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας νέες ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτή τη δύσκολη και ανίατη μέχρι σήμερα ασθένεια.