Μάγδα Τσέγκου
People & Politics

Χρήστος Τριαντόπουλος: Την Παρασκευή η κρίσιµη συνεδρίαση της προανακριτικής

Χρήστος Τριαντόπουλος: Την Παρασκευή η κρίσιµη συνεδρίαση της προανακριτικής

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη ψηφοφορία της 28ης Μαρτίου, όταν ο Χρήστος Τριαντόπουλος καλείται να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών.

Η ψηφοφορία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς υπάρχουν φόβοι για την πιθανότητα να εγερθεί αίτημα ακυρότητας, εάν δεν ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα με το δικονομικό πλαίσιο. Ειδικότερα, με βάση τις νομικές διατάξεις, δεν μπορεί να υπάρξει παραπομπή χωρίς πρώτα να έχει ακουστεί ο κατηγορούμενος, γεγονός που οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία να αποφασίσει την κλήση του πρώην υφυπουργού.

Η απόφαση αυτή, που ακολούθησε μια θυελλώδη συνεδρίαση, προκάλεσε την αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας και τους Σπαρτιάτες. Παρά την απόφαση της πλειοψηφίας για την κλήση του Χρήστου Τριαντόπουλου στην Επιτροπή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υφυπουργός δεν θα παρευρεθεί προσωπικά και θα στείλει υπόμνημα. Η υπόθεση αυτή έχει αναδείξει τις έντονες αντιπαραθέσεις και τις διαφορετικές ερμηνείες του Συντάγματος και των νομικών διαδικασιών από τα πολιτικά κόμματα.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, καταφέρθηκε κατά της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι το Σύνταγμα δεν είναι «πλαστελίνη» και ότι η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης παραβιάζει τις αρχές του. Η ίδια αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να επιλέγεται η οδός της διερεύνησης των ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλου πριν από την εξέταση των μαρτύρων, καταγγέλλοντας μια μεθοδευμένη συγκάλυψη. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, υποστήριξε ότι οι μάρτυρες πρέπει να προηγούνται και ο κατηγορούμενος να έρχεται μετά, τονίζοντας ότι η διαδικασία παραβιάζει τον νόμο.

Αντιθέτως, η βουλευτής της Ν.Δ., Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, υπερασπίστηκε την πρόταση του Χρήστου Τριαντόπουλου, αναφέροντας ότι αυτή είναι απολύτως σύμφωνη με τις προβλέψεις του Άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο αφορά την ποινική μεταχείριση των κυβερνητικών στελεχών. Επέμεινε ότι, εάν ο Τριαντόπουλος δεν ήταν υφυπουργός, θα είχε ήδη παραπεμφθεί για τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε τέσσερα μη πολιτικά πρόσωπα.

Αν η παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στη Δικαιοσύνη γίνει αποδεκτή, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυστηρά καθορισμένη από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Ολομέλεια της Βουλής θα πρέπει να ασκήσει ποινική δίωξη, και στη συνέχεια ο κατηγορούμενος θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Εφόσον το Ειδικό Δικαστήριο αποφασίσει την παραπομπή του, ο Χρήστος Τριαντόπουλος θα καθίσει στο εδώλιο, και η υπόθεση θα κριθεί από το Δικαστήριο.

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυστηρό μήνυμα σε όσους πουλούν αλκοόλ και προϊόντα καπνού σε ανήλικους – “Δουλειά μας να μην σταματήσουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας”

News Room M

Απάντηση Βαρθολομαίου στις αντιδράσεις για κοινή ημέρα εορτασμού του Πάσχα από Ορθοδόξους και Καθολικούς – Σκληρή δήλωση για Πούτιν και Κύριλλο

News Room M

Κώστας Καραγκούνης: Η συγκλονιστική ανάρτηση για την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό – “Κανείς να μη βιώσει όσα πέρασα”

Magdas News