Την ουσιαστική σημασία της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που προβλέπει τη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών για διάστημα ενός έτους, ανέδειξε μέσα από τη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα AtticaTimes.gr και τη δημοσιογράφο Δάφνη Γρηγοριάδη, ο Γιώργος Βάλλης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η μείωση των λιμενικών τελών κατά 50% είναι μια απολύτως αναγκαία και καλοδεχούμενη παρέμβαση σε μια συγκυρία που η ακτοπλοΐα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις. Το αυξημένο κόστος καυσίμων, οι συνεχείς διεθνείς ανατιμήσεις και η αβεβαιότητα των αγορών έχουν φέρει τον κλάδο σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το μέτρο αυτό έρχεται να δώσει μια σημαντική ανάσα, όχι μόνο στις εταιρείες, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες».
Ο Cpt Γιώργος Βάλλης επεσήμανε πως η ακτοπλοΐα δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθημερινή ανάγκη, ιδιαίτερα για τους κατοίκους των νησιών.

«Το μέτρο δεν αφορά μόνο τα ακτοπλοϊκά συμφέροντα. Αφορά πρωτίστως τον νησιώτη, τον μικρό επιχειρηματία, τον τουρίστα που θέλει να ταξιδέψει σε προσιτές τιμές και με αξιοπρέπεια, την ίδια την τοπική οικονομία που αναπνέει μέσα από τη ροή επιβατών και αγαθών», ανέφερε.
Εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον, πρόσθεσε πως «η πραγματική πρόκληση δεν είναι η σημερινή ελάφρυνση, αλλά το πώς θα διαμορφώσουμε ένα σταθερό και μακροπρόθεσμο πλαίσιο στήριξης της ακτοπλοΐας. Η επιβίωση και η ανάπτυξη της ακτοπλοΐας δεν είναι απλώς θέμα αγοράς ή κόστους – είναι βαθύτατα ζήτημα εθνικής στρατηγικής. Μιλάμε για τη συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας, για την εδαφική συνέχεια της χώρας, για τη δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ισότιμη πρόσβαση στις μεταφορές».
Ο πρόεδρος της Ένωσης ανέδειξε την ανάγκη για συνολικό σχεδιασμό και επενδύσεις, λέγοντας πως «το σημερινό μέτρο είναι το πρώτο βήμα – και σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση. Όμως, το στοίχημα δεν μπορεί να κερδηθεί με αποσπασματικές ή βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα προβλέπει επενδύσεις στις λιμενικές υποδομές, κίνητρα για ανανέωση στόλου, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως σταθερές, ποιοτικές υπηρεσίες για τον επιβάτη».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ υπογράμμισε ότι η στήριξη της ακτοπλοΐας πρέπει να αποτελεί σταθερή πολιτική προτεραιότητα, τονίζοντας: «Δεν ζητούμε χάρη. Ζητούμε σταθερότητα, σχεδιασμό και σοβαρότητα απέναντι σε έναν τομέα που είναι πυλώνας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η Ελλάδα χωρίς ισχυρή ακτοπλοΐα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ενιαία χώρα».