Σοκ προκαλεί η μαρτυρία γυναίκας ναυτικού που απολύθηκε από επαγγελματική θαλαμηγό μόλις ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε στην εκπομπή “Live You” του ΣΚΑΪ με τους Άρη Πορτοσάλτε και Μαρία Αναστασοπούλου, όπου παρενέβη ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ, Γιώργος Βάλλης.
Η εργαζόμενη δήλωσε πως, ενώ αρχικά έλαβε ευχές από την εταιρεία, λίγες ημέρες μετά της ζητήθηκε να παραιτηθεί. Μετά από πίεση από τον καπετάνιο, παρουσίασε αιμορραγία και αναγκάστηκε να λάβει αναρρωτική άδεια.
Ο Γιώργος Βάλλης επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο: «Κάθε καλοκαίρι, μετά τη σεζόν, με καλούν γυναίκες που κλαίνε γιατί απολύθηκαν όταν έμειναν έγκυες. Δεν υπάρχει καμία προστασία για τις ναυτικές εργαζόμενες».
Όπως εξήγησε, οι ναυτικοί δεν καλύπτονται από τους νόμους που ισχύουν για εγκύους στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. «Απολύονται με 15 ημέρες αποζημίωση. Δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα να εργαστούν ως τον 7ο μήνα, ούτε πλήρης άδεια μητρότητας. Πληρώνουν τριπλάσιες εισφορές και παίρνουν μισό επίδομα».
Παρά τις παρεμβάσεις στον Συνήγορο του Πολίτη, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, «δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ.
Η δημοσιογράφος Μαρία Αναστασοπούλου χαρακτήρισε το φαινόμενο «αδιανόητο»: «Δεν μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις, αλλά για πολυτελείς θαλαμηγούς μεγάλων εταιρειών».
Ο Άρης Πορτοσάλτε κάλεσε τον Υπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, να καταθέσει άμεσα τροπολογία που να προστατεύει ρητά τις εγκύους ναυτικούς.
Ο Γιώργος Βάλλης εξέφρασε την ελπίδα του: «Ο νέος υπουργός δείχνει αντανακλαστικά. Ελπίζω αυτή τη φορά να ακουστούμε και να γίνει κάτι ουσιαστικό».