Το πολυσυζητημένο ζήτημα της κατανομής των οικιακών ευθυνών επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις της Σίσσυς Χρηστίδου και την απάντηση του Δημήτρη Παπανώτα. Με αφορμή τη συζήτηση για το αν το νοικοκυριό είναι δουλειά όλων ή απλά υποχρέωση των γυναικών, η τοποθέτηση του δημοσιογράφου άγγιξε μια βαθύτερη κοινωνική πραγματικότητα: η ανατροφή των αγοριών διαμορφώνει τους άντρες του αύριο.
«Όταν είστε μανούλες, τρέχετε από πίσω τους να μαζέψετε το ποτήρι τους, το βρακί τους και μετά πηγαίνουν στις κοπέλες τους και δεν έχουν μάθει να παίρνουν το πράγμα από εδώ και να το πηγαίνουν εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπανώτας, τονίζοντας πως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται μέσα στην ίδια την οικογένεια.
Για χρόνια, η κοινωνία έχει ενσταλάξει την ιδέα πως το σπίτι είναι γυναικεία υπόθεση. Οι μητέρες, συχνά άθελά τους, μεγαλώνουν τα αγόρια τους με την αντίληψη πως οι δουλειές του σπιτιού δεν τους αφορούν. Όταν μια μητέρα φροντίζει τα πάντα για τον γιο της –από το να του μαζεύει τα ρούχα μέχρι να του ετοιμάζει φαγητό χωρίς να του ζητά να συμμετέχει– καλλιεργεί έναν άντρα που αργότερα θα θεωρεί αυτονόητο ότι κάποια άλλη γυναίκα θα κάνει το ίδιο γι’ αυτόν.
Το πρόβλημα δεν είναι απλά κοινωνικό, αλλά βαθιά ριζωμένο στην καθημερινότητα. Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει μόνο μέσα στο σπίτι. Η ισότητα στις υποχρεώσεις πρέπει να διδάσκεται από νωρίς, ώστε οι άντρες να κατανοούν πως δεν είναι η δουλειά μιας γυναίκας να τους υπηρετεί, αλλά κοινή ευθύνη να συμμετέχουν στις ανάγκες του σπιτιού.
Η δήλωση του Παπανώτα προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά και έναν γόνιμο διάλογο γύρω από την αλλαγή νοοτροπίας που χρειάζεται. Αν οι γονείς μάθουν στα αγόρια πως η καθαριότητα και η οργάνωση του χώρου τους είναι προσωπική τους ευθύνη, τότε οι μελλοντικές γενιές αντρών δεν θα θεωρούν το νοικοκυριό «γυναικεία υπόθεση». Αντί να τρέχουν οι μητέρες πίσω τους, ήρθε η ώρα να τους μάθουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.