Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει καταγράψει περισσότερους από 20.000 σεισμούς, χρησιμοποιώντας μεθόδους μηχανικής μάθησης για τη διασφάλιση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων.
Από αυτούς, οι περισσότεροι, άνω των 17.400, είχαν μεγέθη Μ³1.0 ή μικρότερα. Στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 36 από αυτούς να έχουν μέγεθος Μ³2.5. Παρά τη συχνότητα των σεισμών, δεν καταγράφηκε κανένας με μέγεθος μεγαλύτερο από Μ³4.0, ενώ οι δύο μεγαλύτεροι είχαν μέγεθος 3.9.
Η σεισμική δραστηριότητα επικεντρώνεται κυρίως στη νοτιοδυτική περιοχή της Ανύδρου και, σύμφωνα με τις καθημερινές αναλύσεις δεδομένων του ΕΣ του ΕΚΠΑ, την 16η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 89 σεισμοί, με έναν εξ αυτών να έχει μέγεθος Μ≥4.0 και κανέναν με μέγεθος Μ³4.5. Ο ισχυρότερος σεισμός καταγράφηκε την 17η Φεβρουαρίου, με μέγεθος 5.1, ενώ η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως γύρω από το Ακρωτήριο Κολούμπο στη Σαντορίνη.
Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Γιάννη Αλεξόπουλου και Βασίλη Σακκά, έχει αναλάβει την εγκατάσταση ενός νέου δορυφορικού γεωδαιτικού δέκτη GPS/GNSS στο Ακρωτήριο Κολούμπο, με σκοπό την παρακολούθηση της σεισμικής και γεωδαιτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Ο σταθμός, που λειτουργεί σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, συνεισφέρει στην ακριβή καταγραφή των σεισμικών δεδομένων και στην ενίσχυση της σεισμολογικής παρακολούθησης.
Επιπλέον, οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ διεξάγουν βαρυτικές μετρήσεις για την παρακολούθηση των μεταβολών του βαρυτικού πεδίου στην περιοχή της Σαντορίνης, προκειμένου να μελετηθούν οι διαχρονικές αλλαγές και οι πιθανές συνδέσεις τους με τη σεισμική δραστηριότητα.
Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, υπό την ηγεσία του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, συντονίζει τις ενέργειες πρόληψης και διαχείρισης της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, με τη συμμετοχή ειδικών από διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως η γεωλογία, η ιατρική και η ψυχολογία.
Η συνεχής παρακολούθηση και η συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων αποτελούν βασικούς πυλώνες στην προσπάθεια διαχείρισης των σεισμικών κινδύνων στην περιοχή της Σαντορίνης και των Κυκλάδων γενικότερα.