Ο πρόεδρος της η Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών cpt. Γιώργος Βάλλης μιλάει στο ΕΘΝΟΣ για το μείζον ζήτημα της ανισότητας στα εργασιακά δικαιώματα που απασχολεί χρόνια το κλάδο της Ναυτιλίας.
«Έχουμε κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και βουλευτές έχουν καταθέσει γι’ αυτό επερωτήσεις στη Βουλή. Προσφύγαμε και στο Συνήγορο του Πολίτη και δικαιωθήκαμε αλλά για την ώρα δεν είχαμε κάποια εξέλιξη. Και όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ έντονο πρόβλημα υπογεννητικότητας». Κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών, το συγκεκριμένο πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι, σε αντίθεση με όλους τους άλλους κλάδους εργασίας στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, στο χώρο της ναυτιλίας δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, το οποίο να προστατεύει επαρκώς τη μητρότητα.
Η δικηγόρος της ΠΕΠΙΕΘ τονίζει ότι χρειάζεται απαραιτήτως μία τροποποίηση του νόμου. Εξηγεί πως σε όλους τους υπόλοιπους χώρους, όταν μία γυναίκα μείνει έγκυος, δουλεύει μέχρι κάποιους από τους μήνες της κύησής της, στη συνέχεια παίρνει άδεια και μαζί όλα τα επιδόματα που δικαιούται και μετά από τον προβλεπόμενο χρόνο, αφού γεννήσει, επιστρέφει στην εργασία της. Στο συγκεκριμένο χώρο οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να διώξουν αμέσως την έγκυο γυναίκα, μόλις γνωστοποιηθεί η εγκυμοσύνη, δίνοντάς της μία πολύ μικρή αποζημίωση, η οποία δεν ξεπερνάει τις 15 μέρες.
Δείτε τη δημοσίευση ΕΔΩ