Αντιμέτωποι με φονικές πυρκαγιές που μαίνονται για τρίτη ημέρα στην περιοχή του Λος Άντζελες, οι κάτοικοι βιώνουν μια αδιανόητη καταστροφή, όπως περιέγραψε ο Έλληνας καθηγητής Βασίλης Χριστόπουλος, καθηγητής Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο Southern California.
Ο καθηγητής μίλησε στο ERTNews για τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η φωτιά δεν ελέγχεται ούτε στο 1% αυτή τη στιγμή» και ότι βρίσκεται σε βουνό, όχι μέσα στην πόλη.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, ο Βασίλης Χριστόπουλος εξήγησε ότι ο κόσμος στην ευρύτερη περιοχή έχει επηρεαστεί βαθιά και ότι η κατάσταση θυμίζει «συνθήκες πολέμου». Όπως τόνισε, αν και η Καλιφόρνια είναι συνηθισμένη στις δασικές πυρκαγιές, αυτή η συγκεκριμένη φωτιά είναι εντελώς ανεξέλεγκτη και πρωτόγνωρη για την περιοχή.
Ο καθηγητής περιέγραψε τις καταστροφικές συνέπειες των ισχυρών ανέμων που ξεπέρασαν τα 150 με 200 χιλιόμετρα την Τρίτη το βράδυ, με αποτέλεσμα τα πάντα να ισοπεδωθούν και η φωτιά να πάρει τεράστιες διαστάσεις. «Βρισκόμαστε περίπου 3-4 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της φωτιάς και, όπως φαίνεται, αυτή η καταστροφή ξεκίνησε από την σπίθα που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι», εξήγησε.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους κατοίκους της περιοχής είναι η μόλυνση του νερού. Ο καθηγητής Χριστόπουλος ανέφερε ότι «το νερό είναι μολυσμένο και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ούτε για βούρτσισμα δοντιών ή μαγείρεμα». Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. Παράλληλα, η κατάσταση θυμίζει πανδημία, με τους κατοίκους να φορούν μάσκες για να προστατευθούν από τις τοξικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Ο καθηγητής επισήμανε την αίσθηση του τρόμου και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην περιοχή και υπογράμμισε πως η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη και επικίνδυνη, που θυμίζει σκηνές από πολεμικές συγκρούσεις. Αυτή η καταστροφή αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τις ακραίες συνέπειες των φυσικών καταστροφών και την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική αντίδραση σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.