magdasnews.gr
News

Ευρωπαϊκή ανησυχία για το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία και τις επιπτώσεις στην Οικονομία

Ευρωπαϊκή ανησυχία για το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία και τις επιπτώσεις στην Οικονομία

Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσοχής, καθώς οι πολιτικές αναταράξεις δημιουργούν αβεβαιότητα για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Το πολιτικό χάος στη χώρα, με την αποτυχία της κυβέρνησης Μπαρνιέ και την απόρριψη του γαλλικού προϋπολογισμού για το 2025 από τη Βουλή, ανησυχεί τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, καθώς οι εξελίξεις απειλούν να επιδεινώσουν τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές δυσχέρειες της Γαλλίας και να προκαλέσουν μεγαλύτερες αναταράξεις στο ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα.

Η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία να πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία, και κυρίως τη Γερμανία, καθιστά το γαλλικό πολιτικό αδιέξοδο ιδιαίτερα ανησυχητικό. Παρά τις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, οι αγορές ομολόγων και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν να παρουσιάζουν σταθερότητα, με τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων να παραμένουν σχετικά υψηλές και τον 10ετή τίτλο να φτάνει στο 2,9%. Αυτό το γεγονός καθιστά τη Γαλλία τη χώρα με το δεύτερο υψηλότερο κόστος δανεισμού στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ιταλία.

Το γαλλικό δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 3,23 τρισ. ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει το 115% του ΑΕΠ το 2025, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Η ανάγκη αναχρηματοδότησης αυτού του χρέους το 2025, με το κράτος να πρέπει να δανειστεί περίπου 310 δισ. ευρώ από τις αγορές, εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Η κύρια αιτία της αύξησης του χρέους είναι το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο παραμένει γύρω στο 6%, διατηρώντας τον φαύλο κύκλο της οικονομικής επιβάρυνσης.

Η απόρριψη του προϋπολογισμού του 2025 μειώνει τις πιθανότητες για άμεση αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας είναι επίσης χαμηλός, με εκτίμηση ότι θα κινηθεί στο 0,8% το 2025.

Σε αυτή την αβέβαιη συγκυρία, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, έτοιμες να δράσουν εφόσον χρειαστεί. Παρά την παρούσα σταθερότητα των αγορών, η ΕΚΤ προγραμματίζει νέες μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ, με την πρώτη αναμενόμενη για τον Δεκέμβριο και μια δεύτερη για τον Ιανουάριο. Η ΕΚΤ διαθέτει τα εργαλεία για να αντιδράσει σε ακραίες καταστάσεις, όπως αποδείχθηκε στην πανδημία και την ελληνική κρίση χρέους, και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων και ενισχυμένες αγορές ομολόγων, εάν οι συνθήκες απαιτήσουν μια πιο άμεση παρέμβαση.

Related posts

Ο “Dionisio” φέρνει καταιγίδες και χιόνια τα Χριστούγεννα

News Room M

Ειρήνη Μουρτζούκου: Προβληματισμός για το… σημάδι του Θεού – Αρνήθηκε την εμπλοκή της σε κύκλωμα εμπορίας βρεφών:

News Room M

Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο – Ξέσπασε σε κλάματα η αδερφή του φερόμενου δράστη: «Παραδώσου και θα πάμε μαζί στην αστυνομία»

News Room M