Μάγδα Τσέγκου
News

Ευθύμιος Λέκκας: “Μπορεί να δούμε τσουνάμι στη Σαντορίνη αλλά θα είναι μικρό”

Ευθύμιος Λέκκας: "Μπορεί να δούμε τσουνάμι στη Σαντορίνη αλλά θα είναι μικρό"

Οι σεισμικές δονήσεις που συνεχίζουν να πλήττουν τη Σαντορίνη και την Αμοργό δεν έχουν σταματήσει, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους και στους επισκέπτες των δύο νησιών.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δεν είναι ασυνήθιστη, καθώς η Σαντορίνη είναι γνωστή για την έντονη γεωλογική της δραστηριότητα, όμως οι τελευταίοι σεισμοί έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σεισμολόγος και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μιλώντας στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ανέφερε ότι ενώ η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι παρά τις έντονες σεισμικές δονήσεις, η πιθανότητα να εκδηλωθεί τσουνάμι υπάρχει, αλλά το μέγεθός του θα είναι μικρό και δεν θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

«Έχουμε μία σεισμική καταιγίδα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, αλλά δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάποιο μεγάλο τσουνάμι. Οι σεισμοί είναι χαρακτηριστικοί για την περιοχή και συνήθως είναι μικρής έντασης. Σε περίπτωση που υπάρξει τσουνάμι, η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι θα είναι μικρό και δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αρκετές δονήσεις να καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Ο καθηγητής Λέκκαςεξήγησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η περιοχή έχει εισέλθει σε μία νέα περίοδο έντονης σεισμικής δραστηριότητας, αλλά ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε περιοχές με γεωλογική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την ασφάλειά μας. «Οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι και να μην ανησυχούν υπερβολικά. Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και θα ενημερώνουμε το κοινό για κάθε νέα εξέλιξη», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Ο σεισμολόγος κλείνοντας τη συζήτησή του επανέλαβε ότι αν και η πιθανότητα για τσουνάμι υπάρχει, η πιθανότητα να προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές είναι μικρή. «Μπορεί να δούμε ένα μικρό τσουνάμι, αλλά το μέγεθός του δεν θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα», κατέληξε.

Το μήνυμα του καθηγητή Λέκκα είναι σαφές: η παρακολούθηση των φυσικών φαινομένων και η ψυχραιμία είναι το κλειδί για την ασφάλεια των πολιτών στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού.

Related posts

Ρωσία: Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ψαράδων από παγόβουνο

News Room M

“Η Γερμανία θέλει να εξισλαμίσει την Ευρώπη” έλεγε ο δράστης: Η στιγμή της επίθεσης στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά στη Γερμανία

News Room M

Επίδομα παιδιού Α21: Από τέλος Μαΐου η καταβολή του μέσω προπληρωμένης κάρτας

News Room M