Ένα φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για την απώλεια βάρους και τη διαχείριση του διαβήτη φαίνεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με αποτελέσματα διεθνούς κλινικής μελέτης. Η τιρζεπατίδη, γνωστή εμπορικά ως Zepbound, δοκιμάστηκε σε 731 ασθενείς με διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια και παχυσαρκία, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για δύο χρόνια.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Κρίστοφερ Κρέιμερ, από το UVA Health, δήλωσε ότι «αυτή η κατηγορία φαρμάκων προσφέρει οφέλη που υπερβαίνουν την απώλεια βάρους». Όπως τόνισε, το φάρμακο θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη θεραπεία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια που σχετίζεται με την παχυσαρκία.
Η διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια – όταν η αριστερή κοιλία της καρδιάς γίνεται δύσκαμπτη και μειώνει την ικανότητά της να αντλεί αίμα – επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Η παχυσαρκία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την πάθηση, γεγονός που ώθησε τους ερευνητές να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της τιρζεπατίδης.
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο και δημοσιεύθηκε σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, έδειξε ότι το φάρμακο προσέφερε πολλαπλά οφέλη:
- Οι ασθενείς που το έλαβαν μπορούσαν να περπατήσουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε έξι λεπτά.
- Κατέγραψαν μειώσεις σε δείκτες φλεγμονής και καρδιαγγειακού κινδύνου.
- Έχασαν κατά μέσο όρο 11,6% του σωματικού τους βάρους.
Από τους συμμετέχοντες, 56 άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο πέθαναν ή παρουσίασαν επιδείνωση της κατάστασής τους, έναντι 36 ατόμων που έλαβαν τιρζεπατίδη. Επιπλέον, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ευεργετικές αλλαγές στη δομή και το βάρος της καρδιάς.
Οι παρενέργειες ήταν κυρίως ήπιες, με τη ναυτία και τη διάρροια να είναι οι πιο συχνές. Σύμφωνα με τον Δρ. Κρέιμερ, το φάρμακο αντιστρέφει ορισμένες αρνητικές επιδράσεις της παχυσαρκίας στην καρδιά, προσφέροντας μια νέα ελπίδα στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στα The New England Journal of Medicine, Nature Medicine, Circulation, και Journal of the American College of Cardiology.