Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, 2025
Μάγδα Τσέγκου
Για την υγεία μας

Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά που θωρακίζουν την καρδιά

Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά που θωρακίζουν την καρδιά

Η φθινοπωρινή σοδειά, πλούσια σε γεύση και θρεπτικά στοιχεία, αποτελεί σύμμαχο της καρδιακής υγείας. Τα φρούτα και λαχανικά αυτής της περιόδου περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, ενισχύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα.

Σύμφωνα με διατροφολόγους, συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον 2,5 φλιτζανιών λαχανικών και 2 φλιτζανιών φρούτων ημερησίως, στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής. Μερικές από τις πιο καρδιο-προστατευτικές φθινοπωρινές επιλογές είναι:

  1. Κολοκύθα: Το πορτοκαλί χρώμα της οφείλεται στο β-καροτένιο, πρόδρομο της βιταμίνης Α, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι σπόροι της ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και παρέχουν φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη.Κολοκύθα: 5 πανεύκολες συνταγές με το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό |  cantinamag.gr

  2. Μήλα: Πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα ωφελεί ιδιαίτερα όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη.Μήλα: Διατηρήστε τα φρέσκα και τραγανά όλο το χρόνο -

  3. Ρόδι: Περιέχει πολυφαινόλες που προστατεύουν την καρδιά και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ δίνει έντονο χρώμα και γεύση.Ρόδι: Διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να το καταναλώσεις -  Κατερίνα Νταλέ

  4. Παντζάρια: Προσφέρουν νιτρικά που βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης, διαφορετικά από τα νιτρικά επεξεργασμένων κρεάτων που είναι επιβλαβή.Παντζάρια: 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία (φωτο)

  5. Λαχανίδα (Kale): Ένα «superfood» με νιτρικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει την καρδιά. Η γεύση της γίνεται πιο γλυκιά μετά το κρύο, ιδανική για σαλάτες και ζεστά πιάτα.Kale | SNAP-Ed

  6. Μπάμιες: Λειτουργούν ως φυσικό πηκτικό, ενώ οι σπόροι τους είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Κ και C, και φολικό οξύ. Μπορούν να σοταριστούν ή να ψηθούν για πιο τραγανή υφή.Μπάμιες ξιδάτες: ένα εξαιρετικό τουρσί! - cretangastronomy.gr

  7. Λαχανάκια Βρυξελλών: Με χαμηλές θερμίδες και πλούσια θρεπτικά συστατικά, μπορεί να προστατεύουν από αγγειακή ασβεστοποίηση και κίνδυνο θρόμβων. Λαχανάκια Βρυξελλών - Διατροφική Αξία, Διατροφικός Πίνακας - Food For Health

  8. Κράνμπερι: Χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε προανθοκυανιδίνες, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας.Κράνμπερι (Cranberry): Οι ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη του must του  καλοκαιριού!

  9. Γλυκοπατάτες: Πηγή φυτικών ινών, β-καροτενίου και καλίου, συμβάλλουν στη μείωση κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, χάρη στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.Πατάτα VS Γλυκοπατάτα | ALTERLIFE

Μικρές αλλαγές στη διατροφή, όπως ένα μήλο την ημέρα ή λίγη λαχανίδα στη σαλάτα, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για μια υγιή καρδιά και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Related posts

Διατροφή: Γιατί η πείνα μπορεί να προκαλέσει ναυτία

Magdas News

Δεν είναι κάθε βιταμίνη D το ίδιο καλή για τον οργανισμό: Προσοχή ανάμεσα σε D2 και D3

Magdas News

Πυρετός: 5 ιατρικές παθήσεις που ευθύνονται για επίμονο χαμηλό πυρετό

Magdas News