Το ράλι στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην περιοχή της Ασίας έχει οδηγήσει τις τιμές του στην περιοχή σε μια ασυνήθιστη υπέρβαση σε σχέση με το πετρέλαιο, δημιουργώντας συνθήκες που ενδέχεται να ωθήσουν τους μεγάλους καταναλωτές να στραφούν σε φθηνότερα, αλλά πιο ρυπογόνα καύσιμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Bloomberg, οι τιμές του LNG στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, που αποτελούν τα κύρια σημεία αναφοράς για την αγορά, ξεπέρασαν κατά 22% τις τιμές του πετρελαίου τύπου Brent στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Αυτή η σπάνια υπέρβαση αντανακλά την έντονη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: τον ψυχρό χειμερινό καιρό στο βόρειο ημισφαίριο και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης λόγω της μείωσης των ροών του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Η συνδυασμένη πίεση αυτών των παραμέτρων έχει οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ Ευρωπαίων και Ασιατών αγοραστών για τα διαθέσιμα αποθέματα, ωθώντας τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Αυτές οι υψηλές τιμές έχουν αναδείξει μια σημαντική πρόκληση για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι ενδέχεται να εξετάσουν την αλλαγή καυσίμου προκειμένου να περιορίσουν το κόστος τους. Ένας πιθανός δρόμος για αυτούς είναι η επιστροφή σε προϊόντα πετρελαίου, καθώς οι συνθήκες στην αγορά φαίνονται ώριμες για αυτή τη μετάβαση. Ειδικότερα, πολλοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στην Ασία λειτουργούν ήδη με μαζούτ, ένα προϊόν πετρελαίου χαμηλότερης ποιότητας, ενώ και η βιομηχανία, η θέρμανση και οι μεταφορές ενδέχεται να στραφούν σε καύσιμα τύπου ντίζελ, τα οποία είναι φθηνότερα από το φυσικό αέριο και την ίδια στιγμή πιο ρυπογόνα για το περιβάλλον.
Η μετάβαση σε αυτά τα πιο ρυπογόνα καύσιμα μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή λύση στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, όμως θέτει σοβαρά ζητήματα για την κλιματική αλλαγή και τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Με το LNG να είναι πλέον πιο ακριβό από το πετρέλαιο, οι αποφάσεις των καταναλωτών θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την παγκόσμια αγορά ενέργειας και το περιβάλλον.