magdasnews.gr
Ζωή

Γιατί τρώμε όταν είμαστε αγχωμένοι;

Γιατί τρώμε όταν είμαστε αγχωμένοι;

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη σχέση μας με το φαγητό και να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες.

Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι, όταν αγχώνονται, στρέφονται σε τροφές που προσφέρουν άμεση ικανοποίηση, όπως γλυκά ή λιπαρά σνακ.

Γιατί το άγχος μας ωθεί σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές;
Η απάντηση κρύβεται τόσο στους βιολογικούς όσο και στους ψυχολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας.

Βιολογική εξήγηση: Οι ορμόνες του άγχους και το φαγητό

Όταν βιώνουμε άγχος, το σώμα μας παράγει κορτιζόλη, την «ορμόνη του άγχους». Η κορτιζόλη προετοιμάζει τον οργανισμό για ενέργεια, αυξάνοντας την όρεξή μας και ενισχύοντας την επιθυμία για τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας. Παράλληλα, τα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με τη διάθεση, μειώνονται. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ή ζάχαρη βοηθούν προσωρινά στην αύξηση της σεροτονίνης, δημιουργώντας μια αίσθηση χαλάρωσης.

Ψυχολογική πτυχή: Το φαγητό ως μέσο παρηγοριάς

Η τάση να βρίσκουμε παρηγοριά στο φαγητό συχνά πηγάζει από την παιδική μας ηλικία, όταν το φαγητό συνδεόταν με επιβράβευση ή ανακούφιση. Σε περιόδους άγχους, αυτή η σύνδεση επανέρχεται, κάνοντάς μας να αναζητούμε «τροφή για την ψυχή» αντί για το σώμα.

Ο φαύλος κύκλος

Αν και το φαγητό μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, πολλές φορές ακολουθείται από ενοχές, εντείνοντας το άγχος. Αυτός ο κύκλος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Related posts

Αυτή η φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Αχιλλέα Χήρα κέρδισε το Βραβείo Αριστείας Δημοσιογραφίας 2024

Magdas News

Εγκαινιάσθηκε στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού η έκθεση «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους»

News Room M

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Έκαναν τον αρχαίο θεό Διόνυσο… μπλε – Δείτε φωτογραφίες

Magdas News