Ο Dave Asprey, συγγραφέας, influencer στον τομέα της μακροζωίας και γνωστός biohacker, μοιράστηκε πρόσφατα στο Instagram με τους πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθούς του την άποψή του για το συχνό φαινόμενο να ξυπνάμε ξαφνικά τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο αυτό συνδέεται συχνά με την απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα. Όπως εξηγεί, η πτώση αυτή ενεργοποιεί τις ορμόνες του στρες, κορτιζόλη και αδρεναλίνη, οι οποίες αποκαθιστούν τα επίπεδα γλυκόζης, αλλά ταυτόχρονα μας ξυπνούν.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο Asprey προτείνει ένα σνακ πριν τον ύπνο που περιλαμβάνει ακατέργαστο μέλι, κολλαγόνο και έλαιο MCT. Αν και αυτή η μέθοδος δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να παρέχουν σταθερή ενέργεια χωρίς απότομες διακυμάνσεις γλυκόζης. Ο Asprey, που έχει αφιερώσει χρόνια στη βελτιστοποίηση της υγείας του μέσω πειραματισμών, πιστεύει πως τέτοιες παρεμβάσεις συμβάλλουν στη μακροζωία του.
Η επιστημονική οπτική
Η Δρ Alexa Kane, ειδική σε θέματα ύπνου από την Κλινική Κλίβελαντ, επισημαίνει ότι οι αιτίες για τις νυχτερινές αφυπνίσεις μπορεί να είναι πολλές και όχι απαραίτητα συνδεδεμένες με τα επίπεδα σακχάρου. Παράγοντες όπως το στρες, οι εξωτερικοί θόρυβοι, η νυκτουρία, η υπνική άπνοια ή η μη υγιεινή του ύπνου συχνά ευθύνονται.
Η Δρ Kane συνιστά μικρές προσαρμογές, όπως:
- Σταθερό πρόγραμμα ύπνου: Ύπνος και αφύπνιση την ίδια ώρα καθημερινά.
- Κατάλληλο περιβάλλον: Ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο με κατάλληλη θερμοκρασία.
- Διαχείριση αφυπνίσεων: Αν δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε μετά από 15-20 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως διάβασμα.
- Περιορισμός υγρών και οθονών πριν τον ύπνο: Η αποφυγή αυτών μπορεί να μειώσει τις διακοπές του ύπνου.
Αν το πρόβλημα επιμένει, μια επίσκεψη σε ειδικό είναι χρήσιμη για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση.