magdasnews.gr
Ζωή

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Ποια είναι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας για την οποία μιλάνε όλοι

Παρά την «θύελλα» αντιδράσεων που προκάλεσε, επιμένει η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλεί τη χώρα της ως «Μακεδονία».

Σχολιάζοντας την ανάρτηση της πρεσβείας της Σουηδίας στα Σκόπια, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναφέρει: «Σας ευχαριστώ για τα ειλικρινή σας συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η ΕΕ θα έχουν όπως πάντα έναν αφοσιωμένο σύμμαχο στο πρόσωπο του προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και της ισότητας των φύλων».

Δύο υπουργεία «αδειάζουν» τη Σιλιάνοφσκα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέναλ Λόγκαρ (προέρχεται από ένα μικρό αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στην απερχόμενη κυβέρνηση της χώρας) αναφέρθηκε στην ορκωμοσία της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν «Βόρεια Μακεδονία», η Σιλιάνοφσκα επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Ενώ έχει προκύψει θύελλα αντιδράσεων για την ενέργεια της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και μετά και τις δηλώσεις που έκαναν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο Λόγκαρ με μία ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δήλωση, θέτει ζήτημα εγκυρότητας της ίδιας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου και ζητά επανάληψη της διαδικασίας.

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η μη τήρηση του συνταγματικού ονόματος του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο».

Επισήμανε ότι είτε θα πρέπει να ακολουθήσει η επανάληψη της ορκωμοσίας είτε ο Γιόβαν Μιτρέσκι, πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της χώρας.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, σε σημερινή του ανακοίνωση «επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών».

Στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σημειώνεται ακόμη ότι τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν πολιτικό διάλογο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτικού, που είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και τη δημιουργία θετικών σχέσεων μεταξύ των λαών των δύο χωρών. Τα οφέλη αυτά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Επισημαίνουμε την ανάγκη προσοχής από την πλευρά όλων των πολιτικών παραγόντων, ιδιαίτερα των εκλεγμένων κρατικών αξιωματούχων. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποια είναι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1953 στην Οχρίδα της Γιουγκοσλαβίας, που τώρα είναι μέρος της Βόρειας Μακεδονίας. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι 71 ετών σήμερα.

Είναι συνταξιούχος τακτική καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτικού Συστήματος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος» στα Σκόπια. Κι αυτά είναι μερικά ακόμα πράγματα που δεν ξέρεις για εκείνη.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα τέλειωσε τη Νομική το 1978 και το 1989 έγινε βοηθός καθηγητή Πολιτικών Συστημάτων στη Νομική Σχολή της πρωτεύουσας της Βόρειας Μακεδονίας.

Έγινε τακτική καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου, πολιτικών συστημάτων και αυτοδιοίκησης από το 2004 και έπειτα.

Εργαζόταν παράλληλα για το συμβούλιο της Ευρώπης ως ανεξάρτητη σύμβουλος και για διάφορους μεγάλους οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις στο συνταγματικό δίκαιο.

Το 2019 αποφάσισε να κατέβει πρώτη φορά στις εκλογές για την προεδρία ως εκπρόσωπος του δεξιού – εθνικιστικού κόμματος VMRO – DPMNE και έχασε. Το 2024 προσπάθησε ξανά και κέρδισε.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στις 8 Μαΐου 2024 εκλέχτηκε πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η χώρα της έχει γυναίκα αρχηγό κράτους.

Από το 1999 έως το 2002, προέδρευσε της Εθνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων της Βόρειας Μακεδονίας και τα επόμενα 2 χρόνια στο Γυναικείο Λόμπι, την ομάδα εργασίας για θέματα φύλου. Έχει επίσης εργαστεί από το 1994 ως εμπειρογνώμονας για θέματα φύλου στο UNDP. Έχει επίσης λάβει μετάλλιο για το έργο της για την ισότητα των φύλων από την Ένωση Γυναικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην ομιλία της στην ορκωμοσία αναφέρθηκε στον ρόλο των γυναικών στη Βόρεια Μακεδονία την οποία δεσμεύτηκε να «θηλυκοποιήσει».

«Δυστυχώς, οι γυναίκες δεν είναι πολύ παρούσες στην πολιτική. Είμαι χαρούμενη που θα τις εμπνεύσω. Αν μπορώ να γίνω πρόεδρος τότε μπορείς κι εσύ», είπε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι αν και η πατριαρχεία είναι ακόμα ζωντανή στα Βαλκάνια, μερικές δυνατές γυναίκες μπορούν να λύσουν τα πράγματα διαφορετικά. Η ίδια συγκαταλέγει τον εαυτό της ανάμεσά τους.

Την πρώτη φορά που έβαλε υποψηφιότητα στις εκλογές είχε υποσχεθεί ότι αν κέρδιζε θα διεξήγαγε νέο δημοψήφισμα για να επαναφέρει την παλιά ονομασία στη χώρα της, εννοώντας το «Μακεδονία». Και παρότι είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι θα σεβαστεί την αλλαγή του ονόματος, αλλά δεν θα το χρησιμοποιεί. Άλλωστε δεν πίστεψε και ποτέ στη Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας δηλώσει στο παρελθόν ότι αποτελεί «παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας», και «σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών» της χώρας της.

Τέλος, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα είναι παντρεμένη και μητέρα 2 παιδιών.

Related posts

Η Lufthansa επιστρέφει λεφτά – Δείτε ποιοι τα δικαιούνται

Newsroom

Αυτό το τραγούδι του 1985 έγινε ξανά δημοφιλές από μια σειρά του Netflix

Newsroom

Λούνα παρκ του τρόμου: Δείτε βίντεο – Κρέμονταν για μισή ώρα ανάποδα στο κενό!

Newsroom