Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το Instagram, μέσω ελλιπούς ρύθμισης περιεχομένου, διευκολύνει τη διάδοση γραφικού υλικού που αφορά αυτοτραυματισμό, επηρεάζοντας ιδιαίτερα ευάλωτους εφήβους.
Ερευνητές από τη Δανία δημιούργησαν ψεύτικα προφίλ χρηστών 13 ετών και μοιράστηκαν περιεχόμενο που παρουσίαζε αυξανόμενη σοβαρότητα. Παρά τους ισχυρισμούς της Meta ότι αφαιρεί το 99% του επιβλαβούς περιεχομένου, η μελέτη έδειξε ότι δεν αφαιρέθηκε καμία εικόνα. Ο αλγόριθμος φάνηκε να προωθεί την αλληλεπίδραση μεταξύ χρηστών με παρόμοια ενδιαφέροντα, συμβάλλοντας στη δημιουργία δικτύων αυτοτραυματισμού.
Η έκθεση ανέδειξε τη σημασία του ζητήματος, με ειδικούς να κατηγορούν τη Meta για αδιαφορία, ενώ το πρόβλημα παραμένει ζήτημα ζωής και θανάτου για νέους χρήστες. Η ψυχολόγος Λότε Ρούμπεκ δήλωσε πως η Meta παραμελεί τη ρύθμιση μικρών ιδιωτικών ομάδων για την ενίσχυση της συμμετοχής, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων ατόμων. Παρόλο που υπάρχουν τεχνολογίες για αποτελεσματική διαχείριση, η χρήση τους θεωρείται ανεπαρκής, ενώ η εταιρεία αντιμετωπίζει επικρίσεις για προτεραιότητα στα κέρδη.