Μάγδα Τσέγκου
Ζωή

Γονείς σώστε τα παιδιά σας! Τρόμος από όσα βλέπουν στο διαδίκτυο

Γονείς σώστε τα παιδιά σας! Τρόμος από όσα βλέπουν στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Sky News, οι έφηβοι σήμερα αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ψηφιακή πραγματικότητα, με πολλά από τα παιδιά ηλικίας 14 έως 17 ετών να έρχονται αντιμέτωπα με ακατάλληλο περιεχόμενο, βία και σεξουαλικές εικόνες, καθώς και με τον κίνδυνο επικοινωνίας με αγνώστους μέσω του Διαδικτύου.

Οι έφηβοι της πόλης του Ντάρλινγκτον, που συμμετείχαν στην έρευνα, αποκάλυψαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σχετικά με τη χρήση των εφαρμογών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 40% των εφήβων περνά τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα στο Διαδίκτυο, ενώ ένας στους πέντε περνά ακόμα περισσότερες ώρες μπροστά στην οθόνη του κινητού. Μεγάλο ποσοστό των παιδιών, ειδικά κάτω των 16 ετών, ανέφεραν ότι έχουν έρθει σε επαφή με άγνωστα άτομα μέσω των κοινωνικών δικτύων και διαδικτυακών παιχνιδιών. Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές ηλικίας 10-15 ετών δήλωσαν ότι έχουν εκτεθεί σε ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο, το οποίο συχνά εμφανίζεται αυτόματα στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να το αναζητήσουν οι ίδιοι.

Αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «doomscrolling», αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση αρνητικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, συνήθως χωρίς διακοπή. Οι έφηβοι, παρόλο που εκφράζουν την επιθυμία να ακουστεί η φωνή τους στη συζήτηση για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, δεν υποστηρίζουν την πλήρη απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή των smartphone. Ωστόσο, η πλειοψηφία τους ζητά αυστηρότερους ελέγχους και μέτρα από τις εταιρείες τεχνολογίας ώστε να προστατευθούν από βίαιο ή ακατάλληλο περιεχόμενο.

Η έρευνα αποκαλύπτει την ανησυχητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι νέοι, οι οποίοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες βίας, σεξουαλικού περιεχομένου ή τρομακτικών σκηνών, χωρίς να το επιδιώκουν. Οι έφηβοι, όπως ο Τζέικομπ και ο Μάθιου, περιγράφουν την εμπειρία τους ως μια ρουλέτα, όπου κάθε «κλικ» στο Διαδίκτυο μπορεί να τους οδηγήσει σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τους νέους, μπορεί να μετατραπεί σε εθισμό, με το Διαδίκτυο να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους, με σοβαρές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία.

Related posts

“Θεοφάνια” ή “Θεοφάνεια”; Υπάρχει απάντηση στο ερώτημα και αν ναι ποια είναι;

News Room M

Ζώδια Σήμερα 18/02: Ήλιος στους Ιχθύς – Με θετική προαίρεση

News Room M

Άγιοι Ανάργυροι: Σάλος στο Τwitter με το «περιπολικό δεν είναι ταξί» – Οργισμένα σχόλια

Magdas News