Στις 22 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας, της Φαρμακολύτριας, μίας από τις σημαντικότερες μορφές του Χριστιανισμού. Η Αγία έμεινε γνωστή για τη βαθιά πίστη της, το μαρτύριό της, αλλά και για την ιδιαίτερη χάρη που της αποδόθηκε να θεραπεύει και να ελευθερώνει τους ανθρώπους από τις δυνάμεις του κακού.
Γιατί ονομάζεται Φαρμακολύτρια;
Το προσωνύμιο «Φαρμακολύτρια» αποδίδεται στην Αγία Αναστασία για δύο βασικούς λόγους:
- Θεραπεύτρια σωματικών και ψυχικών ασθενειών
Η Αγία θεωρείται προστάτιδα όσων υποφέρουν από σωματικά και ψυχικά δεινά. Σύμφωνα με την παράδοση, της δόθηκε θεία χάρη να καταστρέφει τις αρνητικές επιπτώσεις φαρμάκων και δηλητηρίων και να παρέχει θεραπεία μέσα από τη δύναμη της πίστης. Το απολυτίκιο και τα υμνογραφικά κείμενα τονίζουν αυτή την πτυχή, αναφέροντας πως «φάρμακα προχέουσα μυστικά» θεραπεύει τα πάθη ψυχών και σωμάτων. - Απελευθερώτρια από τα μάγια
Ειδικότερα, η Αγία Αναστασία είχε τη δύναμη να ελευθερώνει όσους βρίσκονταν υπό την επιρροή μαγείας και σκοτεινών δυνάμεων. Ο χαρακτηρισμός «Φαρμακολύτρια» αναφέρεται στην ικανότητά της να «λύνει τις φαρμακείες», δηλαδή τα μάγια, και να προστατεύει τους πιστούς από τις ενέργειες των μάγων και μαγισσών της εποχής.
Το μαρτύριο της Αγίας Αναστασίας
Η Αγία Αναστασία μαρτύρησε κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού, περίπου το 303 ή 304 μ.Χ. Δέθηκε σε πασσάλους και κάηκε ζωντανή, μαρτυρώντας για την πίστη της. Σύμφωνα με την παράδοση, το λείψανό της περισυνελέγη από την ευσεβή Απολλωνία, η οποία το ενταφίασε στον κήπο της και έκτισε ναό προς τιμήν της.
Η ακριβής τοποθεσία του μαρτυρίου της παραμένει άγνωστη, με διάφορες παραδόσεις να τοποθετούν το γεγονός στη Θεσσαλονίκη, στο Σίρμιο ή στη Ρώμη.
Η τιμή της Αγίας σήμερα
Η μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας αποτελεί σημαντική γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι πιστοί την επικαλούνται για θεραπεία και απελευθέρωση από κάθε κακό, ενώ ο βίος και το μαρτύριό της παραμένουν πηγή έμπνευσης για την πίστη και την αφοσίωση στο Θεό.
Το παράδειγμά της υπενθυμίζει την ακατάβλητη δύναμη του πνεύματος απέναντι στις αντιξοότητες και τη σημασία της αγάπης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.