Η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», οι συνέπειές της αναμένονται ιδιαίτερα επιβλαβείς για την Ευρώπη.
Μεταξύ των πιο επικίνδυνων πόλεων εντοπίζεται η Αθήνα, η οποία κατατάσσεται στην έκτη θέση των δέκα ευρωπαϊκών πόλεων που θα υποστούν τις σοβαρότερες συνέπειες της αυξανόμενης θερμοκρασίας, με τον αριθμό των θανάτων λόγω καύσωνα να αναμένεται να ξεπεράσει τους 87.500 μέχρι το 2099, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Βαρκελώνη και η Ρώμη, ενώ και άλλες πόλεις της Μεσογείου, όπως η Μαδρίτη και το Μιλάνο, εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν σημαντικά.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, εξετάζει τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και της θνησιμότητας σε 854 αστικές περιοχές στην Ευρώπη, με δεδομένα για 14 ελληνικές πόλεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αύξηση των θανάτων λόγω ζέστης θα ξεπεράσει τη μείωση των θανάτων λόγω κρύου, κάτι που αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στην Ελλάδα, από το 2050, θα καταγραφεί σημαντική αύξηση των θανάτων από τη ζέστη, με τον αριθμό των θανάτων να φτάνει έως και 64,2 άτομα ανά 100.000 κατοίκους ετησίως.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Κλέα Κατσουγιάννη, η αστική θερμική νησίδα, αποτέλεσμα της αστικοποίησης, επιτείνει την αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις. Το μειωμένο πράσινο, οι πυκνές κατασκευές και τα υλικά όπως το μπετόν δημιουργούν συνθήκες που εμποδίζουν την αποδυνάμωση της θερμότητας τη νύχτα, με αποτέλεσμα τα αστικά κέντρα να υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές.
Είναι γεγονός ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία θα είναι πολύπλευρες. Η αυξημένη θερμοκρασία αναμένεται να προκαλέσει περισσότερους θανάτους από θερμοπληξία, ενώ οι επιπτώσεις θα ενισχυθούν σε συνδυασμό με άλλες περιβαλλοντικές πιέσεις, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, η έρευνα υποδεικνύει ότι περίπου το 70% αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ληφθούν άμεσα μέτρα προσαρμογής και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.
Η κλιματική αλλαγή, επομένως, είναι μια επείγουσα απειλή για την ανθρώπινη ζωή και απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, για να προστατευθούν οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον.