Η γονική αποξένωση είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς γονείς και παιδιά, προκαλώντας σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες και αναστατώσεις στις οικογενειακές σχέσεις.
Η μητέρα που θα έχουμε τη χαρά να γνωρίσουμε σήμερα, έχει βιώσει αυτή την εμπειρία προσωπικά και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει καταφέρει να αναδείξει τη σημασία της ευαισθητοποίησης γύρω από αυτό το ζήτημα. Με τη θέλησή της να βοηθήσει άλλες οικογένειες που μπορεί να βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση, η μητέρα προσπαθεί να δημιουργήσει έναν διάλογο γύρω από τη γονική αποξένωση, με στόχο την κατανόηση και την πρόληψη.
Η προσωπική της εμπειρία, την έχει ωθήσει να ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα και να αγωνιστεί για την ευημερία των παιδιών, αναζητώντας λύσεις και για τις οικογένειες που βιώνουν αυτή την τραυματική κατάσταση. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, θα μιλήσουμε για τα δικά της βιώματα, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει για να βοηθήσει και άλλες μητέρες και οικογένειες να ξεπεράσουν την αποξένωση και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις.
Η Κέλλυ Μονοκανδύλου Ζλάτη, είναι μια πολυδιάστατη και δυναμική γυναίκα, εκπαιδευτικός και επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης από το 2010, διδάσκοντας τη γαλλική γλώσσα. Σε λίγους μήνες πρόκειται να ανοίξει το δικό της φροντιστήριο γαλλικής γλώσσας στη Βούλα, μια επαγγελματική κίνηση που αποδεικνύει την επιμονή και το όραμά της για εξέλιξη και προσφορά στη γνώση. Παράλληλα, παρακολουθεί σεμινάρια paralegal, με στόχο να εξελιχθεί επαγγελματικά και να γίνει βοηθός δικηγόρου, ενώ ήδη εργάζεται part-time σε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία.
Η Κέλλυ, είναι επίσης μητέρα τεσσάρων ενηλίκων παιδιών, τα οποία μεγάλωσε μετά το διαζύγιό της το 2014, όταν τα παιδιά της ήταν ανήλικα. Αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες του χωρισμού και της μονογονεϊκής ανατροφής, κατάφερε να ανταπεξέλθει με αξιοθαύμαστο τρόπο και χωρίς αντιδικίες με τον πρώην σύζυγό της. Το 2021 ξαναπαντρεύτηκε τον Δημήτρη Ζλάτη, έναν άντρα που, έχει βιώσει την αποξένωση ως πατέρας τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια. Η εμπειρία της Κέλλυς με την γονική αποξένωση είναι βαθιά! Η ίδια κατανοεί τις συναισθηματικές και κοινωνικές συνέπειες αυτού του φαινομένου, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και έτοιμη να συμβάλλει στη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα. Όσα έχει ζήσει μέσω της ιστορίας του συζύγου της, την καθιστούν μια αξιόπιστη και δυναμική φωνή για όσους αντιμετωπίζουν την γονική αποξένωσης.
@parentalalienationgr Έσύ πόσο καιρό έχεις να δεις το παιδί σου… και αυτές τις γιορτές χιλιάδες γονείς δεν επικοινώνησαν καθόλου με τα παιδιά τους χωρίς αυτό να είναι δική τους επιλογή…Η γονεική απόξένωση είναι παιδική κακοποίηση… #alienatedchild #parentalalienation #falseallegations #αποξενωση #γονεικότητα #γονεικηαποξενωση #διαζυγιο #δικαιοσυνη #ενδοοικογενειακήβια #ψευδείςκατηγορίες
♬ Emotional Piano for the Soul (Inspirational Background Music) – Fearless Motivation Instrumentals
“Ξέρετε αποξενωτές είναι και οι δύο γονείς και προσωπικά αγωνίζομαι ξεκάθαρα και για τους δυο σε κάθε περίπτωση”
-Κέλλυ, πες μας πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το θέμα της γονικής αποξένωσης και ποια ήταν η αφορμή που σε κινητοποίησε.
“Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέμα της γονικής αποξένωσης όταν αρραβωνιαστήκαμε με τον Δημήτρη το 2020 και από εκείνη τη στιγμή, ο Δημήτρης σταμάτησε να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με το παιδί του καθώς τον απέκοψαν πλήρως από το παιδί του. Αυτό, φυσικά, είναι παράνομο, αλλά η πραγματικότητα ήταν ακόμα πιο σκληρή. Όταν το βιώσαμε αυτό, ξεκινήσαμε να ψαχνόμαστε ώστε καταλάβουμε καταρχάς πώς λέγεται αυτό το φαινόμενο, τί είναι, γιατί συμβαίνει και αν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Ξέρετε αποξενωτές είναι και οι δύο γονείς και προσωπικά αγωνίζομαι για για τους δυο σε κάθε περίπτωση. Θέλω να πω πως τυγχάνει, η πλειοψηφία των αποξενωτών να είναι μητέρες γιατί στην Ελλάδα η μητέρα έχει την επιμέλεια. Εγώ υπερασπίζομαι μαζί με τον σύλλογο μας ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ κάθε γονιό που έχει δίκιο ανεξαρτήτως αν είναι γυναίκα ή άνδρας “.
“Ο αποξενωτής γονέας, χωρίς εύλογη αιτία, χρησιμοποιεί το παιδί ως όπλο και ασπίδα, βάζοντας λόγια στο παιδί, στρέφοντάς το, εναντίον του άλλου γονέα με ψέματα και συκοφαντίες”
-Όταν λέμε “γονική αποξένωση”, τι ακριβώς εννοούμε;
“Η Γονική Αποξένωση, είναι προβατική συμπεριφορά και εκφράζεται αρχικά μέσω της άμεσης ή έμμεσης παρεμπόδισης επικοινωνίας του “στοχοποιημένου γονέα” (targeted parent). Δεν σταματάει όμως εκεί! Στην πράξη το αποξενωμένο παιδί, όχι απλά χάνει την επικοινωνία με τον άλλον γονέα του, αλλά βαθμιαία αναπτύσσει με “υποβολιμότητα”, την οποία προκαλεί ο αποξενωτής γονέας. Ο αποξενωτής γονέας, χωρίς εύλογη αιτία, χρησιμοποιεί το παιδί ως όπλο και ασπίδα, βάζοντας λόγια στο παιδί, στρέφοντάς το, εναντίον του άλλου γονέα με ψέματα και συκοφαντίες. Το αποτέλεσμα είναι η διάρρηξη των σχέσεων και η πλήρη αποξένωση του παιδιού από τον άλλο γονέα του. Το αποξενωμένο παιδί μεγαλώνει συνήθως χωρίς πατέρα, χωρίς αντρικό πρότυπο όταν είναι αποξενωμένο από τον πατέρα του, με μια μάνα που μισεί πιο πολύ τον πατέρα του παιδιού της απ’ ό,τι αγαπάει το ίδιο της το παιδί και έχει ως τελικό στόχο τη πλήρη διαγραφή του αποξενωμένου γονέα από την ίδια τη συνείδηση του παιδιού. Η Γονική αποξένωση είναι παιδική κακοποίηση.”
-Πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία και πώς επηρεάζει το παιδί;
“Η διαδικασία ξεκινά με την αποδόμηση του πατέρα από τη μητέρα στο παιδί. Το παιδί αρχίζει να πιστεύει ότι ο πατέρας του είναι κακός, άχρηστος, επικίνδυνος και ότι δεν το αγαπά. Όταν αυτή η δυσφήμιση και αποδόμηση δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι αποξενωτές γονείς καταφεύγουν σε πιο ακραίες τακτικές. Η μητέρα μπορεί να προβεί σε ψευδείς κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία ή ακόμα και για ασέλγεια. Αυτές οι ψευδείς κατηγορίες, που μπορεί να περιλαμβάνουν τη βοήθεια ψυχολόγων και δικηγόρων, αποτελούν πλέον μια νέα μάστιγα στην κοινωνία μας.Τα παιδιά που έχουν βιώσει την αποξένωση έχουν ανεπανόρθωτα τραύματα, εμφανή σημάδια θλίψης, δυσκολία στις σχέσεις τους, κοινωνικά προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες, είναι καχύποπτα.Ο αποξενωτής γονέας δημιουργεί ενοχές στο παιδί, το βάζει να επιλέξει ανάμεσα στην μαμά και τον μπαμπά, αναγκάζει το παιδί να έρχεται στα δικαστήρια “για να πει πόσο κακό μπαμπά έχει”, βάζει το παιδί να βρίζει τον άλλον γονέα, αλλά και την οικογένεια του (γιαγιά, παππούς, θείους, ξαδέρφια), ακούει την μητέρα του ή τον πατέρα του μονίμως να βρίζει τον άλλον γονιό του, να τον συκοφαντεί σε όλο το οικογενειακό, κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και στο περιβάλλον του σχολείου του παιδιού παρουσιάζοντας το παιδί ως” ορφανό από πατέρα”. Και το χειρότερο είναι ότι και κυριολεκτικά ακυρώνει τον μισό του εαυτό!”
@parentalalienationgr
“Το αποξενωμένο παιδί μεγαλώνει συνήθως χωρίς πατέρα, χωρίς αντρικό πρότυπο όταν είναι αποξενωμένο από τον πατέρα του, με μια μάνα που μισεί πιο πολύ τον πατέρα του παιδιού της απ’ ό,τι αγαπάει το ίδιο της το παιδί”
-Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της αποξένωσης για τους μπαμπάδες;
“Οι συνέπειες είναι καταστροφικές! Οι μπαμπάδες που αγαπούν τα παιδιά τους, και θέλουν να είναι παρόντες στη ζωή τους, αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικές νομικές και οικονομικές δυσκολίες λόγω αυτών των ψευδών κατηγοριών. Αυτές οι κατηγορίες, μαζί με τη βοήθεια ενός συστήματος που περιλαμβάνει δικηγορικά γραφεία, εισαγγελείς, ψυχολόγους και άλλους, είναι σε θέση να καταστρέψουν ζωές και να κάνουν τις οικογένειες να διαλύονται χωρίς λόγο. Οι αποξενωμένοι γονείς, αναγκάζονται να δώσουν τεράστιο δικαστικό αγώνα για να βρουν το δίκιο τους, ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για να μπορούν να βλέπουν λίγο τα παιδιά τους, και στο τέλος, καλούνται να αποδείξουν ότι “δεν είναι ελέφαντες” και ότι αγαπούν το παιδί τους. Το χειρότερο απ` όλα, είναι ότι οι δικαστικές αποφάσεις κωλυσιεργούν με αποτέλεσμα μέχρι να εκδοθεί μια απόφαση, να παγιωθεί η αποξένωση και τότε ο πατέρας να πρέπει να προβεί στην Εισαγγελία ανηλίκων για οικογενειακή θεραπεία και μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημά του, η αποξένωση να έχει πάει στο επόμενο στάδιο και όταν επιτέλους δοθεί η εισαγγελική διαταγή για θεραπεία σε δημόσια δομή, τότε ο αποξενωτής γονέας θα έχει πει στο παιδί ότι, ο μπαμπάς ( θα δώσω το παράδειγμα της μάνας αποξενώτριας διότι είναι και πιο συνηθισμένο), σε θεωρεί τρελό και θέλει να σε πάει στο τρελογιατρό” ! Τότε το παιδί εξαγριώνεται και αρνείται να ακολουθήσει την διαδικασία και η μητέρα φτιάνει στο σημείο να παραβιάσει για άλλη φορά την εισαγγελική εντολή. Μιλάμε πλέον για έναν ατελείωτο γολγοθά όπου η μάνα αποξενώτρια, κακοποιεί εκτός από το παιδί της, και τον πατέρα του παιδιού της και δυστυχώς μένει ατιμώρητη. Οι γονείς που βιώνουν την γονική αποξένωση , βιώνουν ένα πένθος γιατί στην πραγματικότητα πενθούν τα εν ζωή παιδιά τους, αυτό και μόνο είναι συγκλονιστικό.”
-Μίλησε μας για το νόμο 4800/21 που αφορά την συν επιμέλεια;
“Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις της νομοθεσίας στα εξής βασικά σημεία: 1) Ίδρυση οικογενειακού δικαστηρίου -αποτελούμενο από δικαστή παιδοψυχίατρο και κοινωνικό λειτουργό – που θα εξετάζει υποχρεωτικά κάθε παιδί και θα ελέγχει την τήρηση της δικαστικής απόφασης από τους γονείς, με άμεση επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες,
2) Ρητή αναγνώριση στον Αστικό Κώδικα και πρόβλεψη στον Ποινικό Κώδικα της γονικής αποξένωσης, ως μορφής ψυχικής κακοποίησης, με περιγραφή στο νόμο των κριτηρίων της και διαδικασίας ψυχιατρικής διάγνωσής της,
3) Επιμόρφωση δικαστών – παιδοψυχιάτρων – κοινωνικών λειτουργών στη γονική αποξένωση. τόσο θεωρητική όσο και με κλινική παρατήρηση αποξενωμένων παιδιών,
4) Στατιστική καταγραφή αποξενωμένων γονέων και παιδιών, με διάκριση τους από τις περιπτώσεις κακοποιητικών γονέων,
5) Ένταξη της γονικής αποξένωσης στις δράσεις των εισαγγελιών ανηλίκων, δομών ψυχικής υγείας και κοινωνικών υπηρεσίες.
Είναι πολλά ακόμη, αλλά αυτά τα θεωρώ θεμελιώδεις νομοθετικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν το ταχύτερο.”
“Κοινωνική μάστιγα είναι οι ψευδείς κατηγορίες για ασέλγεια ή ενδοοικογενειακή βία που χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά για να αποξενωθεί ένας πατέρα από τα παιδιά του”
-Το φαινόμενο αυτό είναι κάτι καινούργιο στην κοινωνία μας;
“Δεν είναι καινούριο, διότι υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αυτό όμως που έχει γίνει “νέα μόδα”, θα έλεγα ίσως κοινωνική μάστιγα, είναι οι ψευδείς κατηγορίες για ασέλγεια ή ενδοοικογενειακή βία που χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά για να αποξενωθεί ένας πατέρας από τα παιδιά του. Αυτές οι κατηγορίες, συχνά έρχονται με τη βοήθεια διαφόρων επαγγελματιών, από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, δικηγορικά γραφεία, μέχρι και ιατροδικαστές. Έχει αναδειχθεί εξάλλου από τον δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό στο Open και πλέον είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά και να το σταματήσουμε πριν δημιουργήσει ακόμη περισσότερες καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά και τις οικογένειες τους.”
@parentalalienationgr Η γονεϊκή αποξένωση είναι η χειριστή μορφή ενδοοικογενειακής βίας να ποινικοποιηθεί άμεσα από το καινούργιο νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία #εμφυληβια #αποξενωση #διαζυγιο #parentalalienation #ψευδείςκατηγορίες #γονεικηαποξενωση #ενδοοικογενειακή_βία #ενδοοικογενειακήβια #νομοσχεδιο #δικαιοσυνη #φλωριδης
-Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ,η γονική αποξένωση αναγνωρίζεται ως θέμα ψυχικής υγείας όπως είναι πραγματικά. Πώς επηρεάζει την ψυχολογία ενός παιδιού όταν έρχεται αντιμέτωπο με τις ψευδείς κατηγορίες ή την αποδημητική συμπεριφορά του γονέα που προχωρά σε γονική αποξένωσης
“Η γονική αποξένωση είναι βαθιά παραβατική και κακοποιητική συμπεριφορά και εκφράζεται αρχικά μέσω της άμεσης ή έμμεσης παρεμπόδισης επικοινωνίας του στοχοποιημένου γονέα. Η γονική αποξένωση, εδράζεται σε ενδοοικογενειακή ψυχολογική βία και αποτελεί στίγμα στην κοινωνία μας. Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να έχουν και τους ΔΥΟ γονείς, καθώς τα παιδιά δεν μας ανήκουν, εμείς ανήκουμε στα παιδιά μας!
-Ποια είναι τα σημάδια που μπορεί κάποιος να καταλάβει αν ένα παιδί βιώνει την γονική αποξένωση;
“Τα σημάδια ότι ένα παιδί κακοποιείται συναισθηματικά και βιώνει την γονική αποξένωση είναι αρκετά. Πολλές απουσίες από το σχολείο, το παιδί αναζητά γονικό πρότυπο, μείωση σχολικής επίδοσης, φτωχή προσωπική υγιεινή, απότομες αλλαγές στη διάθεση, αγχώδες, θλίψη, φοβικό και καχύποπτο με τον κόσμο, δεν έχει φίλους, εκτίθεται σε πράγματα που δεν συνάδουν με την ηλικία του (βίντεο, ακατάλληλα παιχνίδια στο ίντερνετ), παραμέληση, νιώθει ανεπιθύμητο, απομόνωση, πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, ύπαρξη σωματικής ή ψυχικής ασθένειας
Πρέπει να σας πω πως οι έρευνες δείχνουν ότι οι ψυχοτοξικές μητέρες ευθύνονται για πολλά συναισθηματικά προβλήματα που έχει το παιδί σαν ενήλικας, όπως κοινωνική απόσυρση, επιθετικότητα, κατάθλιψη και νιώθει άχρηστος. Ειδικότερα όταν ένα παιδί στερείται τον έναν γονέα του ή θεωρεί ότι εκείνος το έχει εγκαταλείψει, τότε ως ενήλικας, θα βιώνει πάντοτε δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις, θα έχει προβλήματα υπερβολικής προσκόλλησης ή αδυναμία δέσμευσης, διαταραχές ταυτότητας φύλου, έντονη ζήλεια και το άγχος αποχωρισμού.
Οι Συνέπειες: κατάθλιψη, ναρκωτικά, παραβατικότητα, διαταραχές προσωπικότητας, αδυναμία σύναψης υγειών σχέσεων, ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός.
Χωρίς παρέμβαση τα παιδιά αυτά παραμένουν πιστά στο άτομο που τα κακοποιεί, θεωρούν την κακοποίηση δικαιολογημένη και φυσιολογική . Επίσης, ως ενήλικες έχουν αυξημένες πιθανότητες να κακοποιήσουν οι ίδιοι ένα παιδί.”
“Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να έχουν και τους ΔΥΟ γονείς, καθώς τα παιδιά δεν μας ανήκουν, εμείς ανήκουμε στα παιδιά μας! “
@parentalalienationgr Ειρηνική συγκεντρωση υπέρ της συνεπιμέλειας, κατά της γονεϊκής αποξενωσης Φεβρουάριος 2023
-Τα social media πως μπήκαν στη ζωή σου, συγκεκριμένα το ΤΙΚ ΤΟΚ ;
“Όπως σας ανέφερα ήδη, ο άντρας μου Δημήτρης είναι ένας αποξενωμένος πατέρας ο οποίος στερείται το παιδί του εδώ και 4,5 χρόνια και χωρίς να είναι από δική του επιλογή. Κάποια στιγμή μιλώντας με άλλους γονείς αποξενωμένους που είχαμε γνωρίσει, μπαμπάδες και μαμάδες, καταλάβαμε ότι αυτές οι προσωπικότητες που στερούν από τα παιδιά τους τον έταιρο τους γονέα, είχαν – έχουν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Έτσι μου ήρθε μία ιδέα, να φτιάξω ένα βίντεο που θα αναδείκνυε την συμπεριφορά μιας αποξενώτριας κατά την διάρκεια της επικοινωνίας που έχει το παιδί με τον πατέρα του. Ανέβασα λοιπόν στο ΤΙΚ ΤΟΚ , ένα σκετσάκι και η ανταπόκριση του κόσμου ήτανε πάρα πολύ μεγάλη. Σκοπός μας στην αρχή ήταν αναδείξουμε το θέμα της γονικής αποξένωσης να δείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει όταν ακούν στην παιδική χαρά από μία μάνα να λέει ο πατέρας του τον παράτησε, ο πατέρας δεν δίνει σημασία, δεν πληρώνει διατροφή, έχει χτυπήσει το παιδί ή ακόμα χειρότερα, έχει βάλει χέρι στο παιδί. Έπρεπε ο κόσμος να μάθει να φιλτράρει τις πληροφορίες που παίρνει και να παρατηρεί συμπεριφορές γιατί πολλές φορές αυτό που βλέπουμε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Στη συνέχεια η ανάδειξη του φαινομένου έγινε δράση , έπειτα η δράση έγινε ακτιβισμός και πλέον γίναμε Σύλλογος “ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ” ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΛΥΒΑΣ στην μνήμη του αγαπημένου μας φίλου και συναγωνιστή πατέρα που αδικήθηκε με το χειρότερο τρόπο και δυστυχώς μας άφησε το περασμένο Σεπτέμβρη.”

“Η γονική αποξένωση είναι ψυχολογική κακοποίηση και αυτό είναι πόρισμα που έχει επικρατήσει παγκοσμίως στην ψυχιατρική επιστήμη”
-Τι σου λένε οι γονείς στα Socia Media ;
“Οι γονείς στα social media βρήκανε σε μένα μία ανακούφιση, η φωνή τους βγήκε προς τα έξω, όλα όσα περνάνε, όλες τις αλήθειες για το δικαστικό τους αγώνα, τις επιθέσεις των αποξενωτών, για την συμπεριφορά των παιδιών τους και κατάλαβαν αυτοί γονείς ότι δεν είναι μόνοι τους. Και κάτι που έπαιξε πάρα πολύ μεγάλο ρόλο, θα έλεγα βασικός ρόλος σε όλο αυτό είναι ότι είμαι γυναίκα, επίσης χωρισμένη, επίσης με παιδιά… Βγήκα μπροστά, με το πρόσωπο μου, με την φυσική μου παρουσία, να πω ανοιχτά ότι:
α) οι αποξενωμένοι πατέρες δεν είναι κακοποιητές, αλλά θύματα ψυχολογικής κακοποίησης μέσω της στέρησης των παιδιών τους
β) ουδείς κακοποιητής γονέας έχει λάβει ποτέ συν επιμέλεια από τα δικαστήρια,
δ) η γονική αποξένωση είναι ψυχολογική κακοποίηση και αυτό είναι πόρισμα που έχει επικρατήσει παγκοσμίως στην ψυχιατρική επιστήμη
ε) Όλα τα παιδιά αγαπούν τους γονείς τους αλλά δεν αγαπάνε όλοι οι γονείς τα παιδιά τους!
Και τέλος, ότι υπάρχει ποσοστό 20 % αποξενωμένων μητέρων που συνεχώς αυξάνεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
“Πλέον μου στέλνουν καθημερινά μαμάδες που τους έχουν στερήσει την μητρότητα με το έτσι θέλω, και είμαι εδώ και θα αγωνίζομαι και γι’ αυτές τις μαμάδες αλλά κυρίως για τα παιδιά τους και για τα παιδιά μας και μόνο!”
-Έχεις δεχτεί κριτική και αρνητικά σχόλια ;
Ναι έχω δεχτεί επίθεση από άλλες ομάδες που τόλμησα να πω αυτή την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στα παιδιά εξαιτίας των γονιών τους! Πλέον μου στέλνουν καθημερινά μαμάδες που τους έχουν στερήσει την μητρότητα με το έτσι θέλω και είμαι εδώ και θα αγωνίζομαι και γι’ αυτές τις μαμάδες, αλλά κυρίως για τα παιδιά τους και για τα παιδιά μας και μόνο! Άρα λοιπόν για να επανέλθω στην ερώτηση σου, αυτοί οι γονείς, μου στέλνουν καθημερινά μηνύματα αγάπης και πραγματικά τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου! Φυσικά μου στέλνουν αρνητικά σχόλια και μηνύματα κυρίως αποξενωτές γονείς που μέσα από τα βίντεο μου αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και θίγονται και αυτό αποδεικνύει προφανώς ότι κάνουμε πολύ καλή δουλειά και έχουν εκτεθεί κάποιοι ανεπανόρθωτα.”
-Ποια είναι η πιο ακραία περίπτωση που έχεις ζήσει ή ακούσει
“Η πιο ακραία περίπτωση γονικής αποξένωσης που έχω δει ποτέ με τα μάτια μου και έχω ζήσει στα δικαστήρια και γνωρίζω από κοντά, είναι η περίπτωση του Στάθη Κολυβά ο οποίος κατηγορήθηκε ψευδώς από την πρώην σύζυγο του ότι ασέλγησε στο παιδί του και αυτό χωρίς να έχει εξεταστεί το παιδί, ούτε από ιατροδικαστή, ούτε από κάποιον παιδοψυχίατρο παιδοψυχολόγο.
Ο Στάθης μας έδωσε μεγάλο δικαστικό αγώνα για να αποδείξει ότι ουδέποτε έπραξε τα όσα για τα οποία τον κατηγόρησαν. Εν τέλη απαλλάχτηκε με αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα για όλες τις κατηγορίες της μάνας. Το θέμα είναι, ότι μέχρι να αποδείξει ότι δεν είχε πράξει όλα όσα ψευδώς υποστήριζε η μάνα, το παιδί ήταν πεπεισμένο ότι ο μπαμπάς με είχε πειράξει και η δε μάνα προσπαθούσε να διατηρήσει τις ψευδείς εντυπώσεις στο παιδί από την ηλικία των 7 ετών όπου του έλεγε ότι ο μπαμπάς σου έκανε αυτό, εκείνο και το παιδί μεγάλωνε με αυτές τις πεποιθήσεις. Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτή η κυρία, επειδή την έχω δει με τα μάτια μου στα δικαστήρια, σε κάθε δικαστήριο για παραβίαση δικαστικής στα οποία ήτανε κατηγορούμενη και φυσικά έχει καταδικαστεί αρκετές φορές για παραβίαση δικαστικής απόφασης επικοινωνίας, μέχρι προσφάτως, συνέχιζε μπροστά στην έδρα να αποκαλεί τον πατέρα ανώμαλο και συνέχιζε δηλαδή να τον ξεφτιλίζει μπροστά σε όλο τον κόσμο, ενώ ο Στάθης μας ήταν στα τελευταία του και μετά βίας περπατούσε. Αυτός ο πατέρας, ο ήρωας θα πω εγώ, αρρώστησε και πραγματικά πιστεύω ότι αρρώστησε από τον καημό του. Μας άφησε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2024 και έχω δεσμευτεί στη μνήμη αυτού του πατέρα αυτό τον σύλλογο που λέγεται ” Για τα παιδιά μας και μόνο ” Ευστάθιος Κολυβάς.”
“Ο αποξενωτής γονέας φοβάται, ότι τα ψέματα του θα αποκαλυφθούν από τα μέλη της οικογένειας και έτσι δεν θα πάρει το ρίσκο αυτό και τραβάει μία κόκκινη γραμμή, έτσι ώστε το παιδί να απομονωθεί και να έχει μόνο τη μαμά του ή τον μπαμπά του, ανάλογα σε ποιον τον έχουν στρέψει εναντίον”
@parentalalienationgr Σε σενα μιλάω αποξενωμένο παιδί…σε σενα… #parentalalienationisreal #truthstory #truthspeaker #lier #lies #alienation #ψευδείςκατηγορίες #διαζυγιο #γονεικηαποξενωση #κυπροςτικτοκ #teenagers #teens #bullyingawareness #childhood #childhoodmemories #childrens #narcissist #systeme #methode #narcisismo #ελλαδα🇬🇷 #κυπρος #psychologicalfact
Είναι γνωστό ότι η αποξενωτές γονείς αποκόβουν το παιδί όχι μόνο από τον πατέρα αλλά και από όλη την οικογένεια του, από τη γιαγιά, τον παππού, τους θείους, τα ξαδέρφια, τους φίλους του και οτιδήποτε θυμίζει τον μπαμπά και αντίστοιχα την μαμά και αυτό ισχύει και από τις δύο μεριές”
-Ποιο ήταν το πρώτο σημάδι που σας έκανε να καταλάβετε ότι η γονική αποξένωση επηρεάζει τη ζωή της οικογένειάς σας;
“Καταρχάς η γονική αποξένωση επηρεάζει πάνω από όλα το παιδί /τα παιδιά, κατά δεύτερον επηρεάζει τη ζωή του γονέα του target γονέα, δηλαδή του γονέα που έχει στοχοποιηθεί. Όταν ένας πατέρας ή μια μητέρα αντίστοιχα, πηγαίνει στην καθιερωμένη επικοινωνία με το παιδί του και βλέπει το παιδί του να έχει αλλάξει συμπεριφορά, να έχει αλλάξει βλέμμα, να έχει αλλάξει λεξιλόγιο, να μεταφέρει ένα παιδί 8 χρονών 9 χρονών λόγια του αποξενωτή του τύπου ” δεν συναινώ να σε ακολουθήσω στην επικοινωνία σου και δεν με νοιάζουν εμένα οι δικαστικές αποφάσεις είμαι 8 χρονών και είμαι ένας ώριμος άνθρωπος και έχω άποψη για σένα και δικαίωμα να αποφασίζω μόνο μου” ή να λέει στον μπαμπά του ” μου ‘χεις κάνει πολλά ” τι σου έχω κάνει αγάπη μου ρωτάει εκείνος ; “Πολλά ξέρεις εσύ” !
Έπειτα επηρεάζεται η υπόλοιπη οικογένεια, γιατί είναι γνωστό ότι η αποξενωτές γονείς αποκόβουν το παιδί όχι μόνο από τον πατέρα, αλλά και από όλη την οικογένεια του. Από τη γιαγιά, τον παππού, τους θείους, τα ξαδέρφια, τους φίλους του και οτιδήποτε θυμίζει τον μπαμπά και αντίστοιχα την μαμά και αυτό ισχύει και από τις δύο μεριές.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ο αποξενωτής γονέας φοβάται ότι τα ψέματα του θα αποκαλυφθούν από τα μέλη της οικογένειας έτσι δεν θα πάρει το ρίσκο αυτό και τραβάει μία κόκκινη γραμμή έτσι ώστε το παιδί να απομονωθεί και να έχει μόνο τη μάνα του ή τον μπαμπά του, ανάλογα σε ποιον τον έχουν στρέψει εναντίον. Το γεγονός ότι ο αποξενωτής αποκόπτει το παιδί από την υπόλοιπη οικογένεια, είναι η απόδειξη ότι ο άλλος γονέας δεν φταίει σε κάτι και με αυτό τον τρόπο η μάνα εκτίθεται.”
“Φυσικά και επηρεάζεται η υπόλοιπη οικογένεια, γιατί είναι γνωστό ότι η αποξενωτές γονείς, αποκόβουν το παιδί όχι μόνο από τον πατέρα, αλλά και από όλη την οικογένεια του”
-Ποιες είναι οι πιο συχνές τακτικές που χρησιμοποιούνται για να αποξενωθεί ένα παιδί από τον έναν γονέα
“Οι κλασικές τακτικές, είναι όταν η μάνα ας πούμε παύει τις διανυκτερεύσεις του παιδιού στον πατέρα σιγά-σιγά, με την δικαιολογία ότι το παιδί είναι άρρωστο ή ότι έχει πολύ διάβασμα ή ότι πονάει το κεφάλι του και έτσι σιγά-σιγά αρχίζει και μειώνει τις ώρες επικοινωνίας που έχει ο πατέρας με το παιδί ενώ βάζει το παιδί σιγά-σιγά να αμφισβητεί τον πατέρα λέγοντάς του ψέματα για τον πατέρα του! Του λέει φράσεις τύπου ” Ο μπαμπάς έχει μια γκόμενα και θα την παντρευτεί θα κάνει οικογένεια με μία άλλη και θα σε ξεχάσει”. Κι όταν πηγαίνει το παιδί στο μπαμπά, ξεκινάει να αμφισβητεί τον πατέρα του, του επιτίθεται λεκτικά αλλά και σωματικά, για το παραμικρό θυμώνει, τον ειρωνεύεται, ξεκινάει σιγά-σιγά και βρίζει τον πατέρα του. Η μάνα να έχει μπλοκάρει τον πατέρα από τις κλήσεις έτσι ώστε το παιδί να αναμένει ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα, αλλά ο πατέρας να μην μπορεί να επικοινωνήσει γιατί είναι μπλοκαρισμένος. Μία άλλη μέθοδος, είναι να μη δίνουν τον αριθμό τηλεφώνου του παιδιού στον πατέρα, έτσι ώστε να μην υπάρχει απευθείας επικοινωνία. Δεν δίνει τον αριθμό τηλεφώνου ή δίνει ένα ψεύτικο αριθμό τηλεφώνου για να μην μπορεί να επικοινωνεί με κάποιο τρόπο ο πατέρας με το παιδί μέσον viber , whatsapp κάποιας άλλες εφαρμογές. Άλλη τακτική πιο επιθετική, είναι να σηκωθεί να φύγει η μάνα με το παιδί σε μία άλλη πόλη, χωρίς να ρωτήσει τον πατέρα και χωρίς δικαστική απόφαση. Ένας άλλος τρόπος εκδίκησης από την μητέρα, είναι να δημιουργήσει ψευδής σκηνικά ενδοοικογενειακής έτσι ώστε να κατηγορηθεί ο πατέρας ότι υπήρξε βίαιος, να βγει μια απόφαση να μην πλησιάζει το παιδί και μέχρι να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, σε αυτό το διάστημα να παγιωθεί η αποξένωση και ακόμα και όταν ο πατέρας αθωωθεί και μετά από ένα χρόνο, το παιδί να μην θέλει τον πατέρα του. Και όταν όλα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα και όταν ένα παιδί δεν αποξενώνεται, γιατί υπάρχουν και παιδιά που αντιστέκονται σε όλο αυτό, τότε η μάνα θα προβεί σε ψευδείς κατηγορίες θα απευθυνθεί στο παραδικαστικό κύκλωμα έτσι ώστε να βγει ένα πόρισμα, μία γνωμάτευση ότι ο πατέρας έχει αγγίξει το παιδί.”
“Ένας άλλος τρόπος, εκδίκησης από την μητέρα, είναι να δημιουργήσει ψευδής σκηνικά ενδοοικογενειακής έτσι ώστε να κατηγορηθεί ο πατέρας ότι υπήρξε βίαιος, να βγει μια απόφαση να μην πλησιάζει το παιδί και μέχρι να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας σε αυτό το διάστημα να παγιωθεί η αποξένωση και ακόμα και όταν ο πατέρας αθωωθεί και μετά από ένα χρόνο, το παιδί να μην θέλει τον πατέρα του”
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΛΑΤΗΣ – ΚΕΛΛΥ ΜΟΝΟΚΑΝΔΥΛΟΥ
-Ποιες είναι οι ψυχολογικές και συναισθηματικές συνέπειες της γονικής αποξένωσης για το παιδί;
“Η γονική αποξένωση, αποτελεί ψυχολογική βία, είναι συναισθηματική βία στο παιδί, οι μανάδες που έχουν κατηγορήσει ψευδώς τους μπαμπάδες για ασέλγεια, “βιάζουν” την ψυχή των παιδιών τους. Οι μανάδες που έχουν αποδομήσει την εικόνα του πατέρα στο παιδί τους, έχουν ακυρώσει τον μισό εαυτό του παιδιού τους, άρα λοιπόν θα έχουμε αύριο μεθαύριο στην κοινωνία μας παιδιά πληγωμένα, θα έχουμε παιδιά κοινωνικά ανάπηρα, τραυματισμένα παιδιά, που θα γίνουν τραυματισμένοι ενήλικες και θα δημιουργήσουν τραυματισμένες οικογένειες. Τα παιδιά αυτά πενθούν τους εν ζωή μπαμπάδες τους, οι πατέρες πενθούν τα εν ζωή παιδιά τους, οι αποξενωμένες μαμάδες μαμάδες πενθούν τα εν ζωή παιδιά τους και νομίζω αυτό τα λέει όλα.”
-Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε στην προσπάθειά σας να αναδείξετε το θέμα της γονικής αποξένωσης στην κοινωνία μας;
“Η προσπάθειά μας ξεκίνησε στην ανάδειξη της μάστιγας αυτής που πλήττει χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα και σήμερα κάνουμε ακτιβισμό, κυριολεκτικά βοηθάμε τους ανθρώπους ψυχολογικά, αφιλοκερδώς, τους δίνουμε μία κατεύθυνση νομική εφόσον μπορούμε, προτείνουμε δικηγόρους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν, δικηγόροι που γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το αντικείμενο. Πολύ σημαντικό, είναι ο δικηγόρος να γνωρίζει τα θέματα αυτά, είμαστε δίπλα σε κάθε αποξενωμένο πατέρα ή μητέρα, όποτε μπορώ πηγαίνω δίπλα τους στα δικαστήρια για συμπαράσταση, για ψυχολογική βοήθεια και κάνουμε συγκεντρώσεις μία φορά το μήνα σε ένα καφέ και συζητάμε τα θέματα μας, μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας και φυσικά βοηθάει ο ένας τον άλλον σε αυτή την μάστιγα που δολοφονεί παιδικές ψυχές.”
-Ποιες νομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι γονείς που επιθυμούν να παραμείνουν στη ζωή του παιδιού τους και να το προστατεύσουν από τη γονική αποξένωση;
“Οι νομικές δυσκολίες είναι πάρα πολλές δυστυχώς! Οι δικαστικές αποφάσεις κωλυσιεργούν απίστευτα, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται τα παιδιά από τον έναν γονιό. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και είναι συχνό φαινόμενο να κάνει ο πατέρας μήνυση για παραβίαση δικαστικής απόφασης επικοινωνίας και να κάνει η μάνα ψευδή μήνυση για εξύβριση και να κρατάνε τον πατέρα στο αυτόφωρο και ο εισαγγελέας να δίνει προφορική εντολή να αφήσουν την μάνα ενώ βρίσκεται μπροστά σε ένα έγκλημα που είναι σίγουρα τετελεσμένο !Την παραβίαση δηλαδή, αλλά δίνει εντολή να κρατήσουν τον πατέρα, χωρίς να είναι σίγουρος ότι έβρισε ή απείλησε. Αυτό που πραγματικά γίνεται, είναι ότι οι αστυνομικοί δεν θέλουν να τους κρατάνε και τους δύο και εισηγούνται να αφήσουν τη μάνα. Ποτέ δεν μεταφέρουν στον εισαγγελέα την πραγματική εικόνα! Κάποια τμήματα, δεν έχουν καν κρατητήρια για γυναίκες και πρέπει να τις μεταφέρουν αλλού. Ένα άλλο θέμα που είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι ότι αυτές οι μανάδες ενώ έχει αποδειχθεί ότι έχουνε κατηγορήσει ψευδώς τον πατέρα των παιδιών τους, ο πατέρας να έχει αθωωθεί πανηγυρικά ή να έχει πάρει αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα, να είναι έξω και να μην τους έχει αφαιρεθεί ακόμα η επιμέλεια και η γονική μέριμνα! Αυτές οι μανάδες για εμένα, για το σύστημα, για την κοινωνία μας είναι ένας δημόσιος κίνδυνος, μανάδες ικανές για όλα, γιατί να είναι έξω και γιατί τις αφήνουν να αλωνίζουν;”
-Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνει ένας γονέας όταν αντιληφθεί ότι το παιδί του είναι θύμα γονικής αποξένωσης;
“Οι πρώτες ενέργειες κατά την άποψή μου, είναι από τη στιγμή που έχει παρθεί η απόφαση ότι το ζευγάρι θα χωρίσει και δεν πάνε συναινετικά και οι δύο γονείς ταυτόχρονα να επισκεφτούν, να συμβουλευτούν έναν δικηγόρο και έναν παιδοψυχολόγο, να μπούνε και οι δύο γονείς σε οικογενειακή θεραπεία, έτσι ώστε το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια και όταν ξεκινήσουν τα πρώτα σημάδια απόξενωσης τότε πρέπει να μην καθυστερήσει ο στοχοποιημένος γονέας. Οι περισσότεροι μπαμπάδες που έχουν δώσει χρόνο στον αποξενωτή, νομίζοντας ότι θα ηρεμήσει κάποια στιγμή και ότι όλα θα πάνε καλά, θέλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, δικηγόρο δικαστικές ενέργειες αμέσως, ψυχολόγο και πρέπει να παίρνουμε βοήθεια εμείς οι γονείς για να είμαστε θωρακισμένοι, για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κακό, γιατί η γονική αποξένωση είναι κακοποίηση και δεν κακοποιείται μόνο το παιδί, κακοποιούνται και οι μπαμπάδες και αντίστοιχα οι μαμάδες οι αποξενωμένες, άρα θέλει διαδικασίες άμεσες μήπως κάτι καταφέρουν να σώσουν….”
-Τι μήνυμα θέλεις να περάσεις στους γονείς που ενδέχεται να βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με τον σύζυγό σου και βιώνουν από την άλλη πλευρά δύσκολες καταστάσεις από έναν αποξενωτή γονέα;
“Πρέπει να καταλάβουμε, ότι η γονική αποξένωση δεν είναι απλώς μια κακή συμπεριφορά, είναι μια μορφή κακοποίησης. Εάν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, μην σιωπάτε, μιλήστε. Τα παιδιά πρέπει να έχουν και τους δύο γονείς τους στη ζωή τους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αποξενώσει από τον άλλον γονέα. Η κοινωνία πρέπει να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα αυτής της πρακτικής και να σταματήσει την ενίσχυσή της, προστατεύοντας τα παιδιά από τέτοιες καταστάσεις. Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε κάθε αποξενωμένο γονιό μπαμπά ή μαμά που αντιμετωπίζουνε τέτοιου είδους προβλήματος είναι τα εξής:
1) να πάρουν οπωσδήποτε ψυχολογική βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας ώστε να αντέξουν και να παραμείνουν δυνατοί
2) να επικοινωνήσουν μαζί μας γιατί έτσι θα καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους
3) να μη τα παρατήσουν ποτέ γιατί ο αποξενωτής γονέας θα πει στο παιδί ότι ο μπαμπάς ή η μαμά, σε παράτησε, αλλά όταν θα βλέπει το παιδί ότι ο μπαμπάς ή η μαμά έρχεται κάθε μέρα και ώρα επικοινωνίας, τότε ο αποξενωτής ποτέ δεν θα έχει δίκιο και κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα, τα παιδιά θα αντιληφθούν τί παιχνίδι έχει στηθεί εις βάρους τους.
Επομένως η συμβουλή μου είναι να μην τα παρατήσετε ΠΟΤΈ, τα παιδιά μας δεν μας ανήκουν, ΕΜΕΊΣ ανήκουμε στα παιδιά μας και έχουν δικαίωμα να έχουν και τους ΔΥΟ γονείς τους.”
“Πρέπει να καταλάβουμε, ότι η γονική αποξένωση δεν είναι απλώς μια κακή συμπεριφορά, είναι μια μορφή κακοποίησης. Εάν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, μην σιωπάτε, μιλήστε”
-Ποια είναι η στάση των δικηγόρων, των εισαγγελέων και άλλων επαγγελματιών όταν πρόκειται για περιπτώσεις γονικής αποξένωσης; Υπάρχει κατανόηση;
“Ευτυχώς υπάρχουν δικηγορικά γραφεία, τα οποία έχουν μεγάλη εμπειρία όπως αυτό με το οποίο συνεργάζομαι και αναλαμβάνει βαριές περιπτώσεις γονικής αποξένωσης. Οι γονείς οι οποίοι μέσω μιας δικαστικής οδούς προσπαθούν να βρούνε το δίκιο τους και κατά συνέπεια το δίκιο των παιδιών τους, πρέπει να απευθυνθούν σε δικηγόρο που έχει εμπειρία πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα. Όσον αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς, υπάρχει πλέον μια ευαισθητοποίηση καθώς αρχίζουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν ότι η γονική αποξένωση είναι παιδική κακοποίηση και αποτελεί πλέον μια παγκόσμια μάστιγα που πλήττει χιλιάδες οικογένειες και στην Ελλάδα.”
-Ποιο ρόλο παίζουν τα κοινωνικά μέσα και οι διαδικτυακές κοινότητες στην αναγνώριση και την υποστήριξη των γονιών που περνούν από τη γονική αποξένωση;
“Τα κοινωνικά μέσα πρώτα απ’ όλα είναι για να μας αφυπνίσουν. Έχουν βοηθήσει μπαμπάδες και μαμάδες να καταλάβουν πώς λέγεται αυτό που τους συμβαίνει και τί είναι αυτό που τους συμβαίνει. Ότι, όταν ο άλλος γονέας παρεμποδίζει την επικοινωνία σου με τα παιδιά, όταν σε αποδομεί, σε συκοφαντεί, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους συγγενείς, φίλους και με αυτές τις μεθοδεύσεις έχει καταφέρει το παιδί να πει “ΔΕΝ ΘΈΛΩ” χωρίς ο στοχευμένος γονέας να του έχει κάνει το παραμικρό, όταν το παιδί μιλάει με τα λόγια της μάνας του και έχει γίνει γενίτσαρος, αυτό λέγεται ΓΟΝΕΊΚΉ ΑΠΟΞΈΝΩΣΗ και αποτελεί παιδική κακοποίηση!
Συγκεκριμένα στην δράση μας “ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΌΝΟ” ΕΥΣΤΆΘΙΟΣ ΚΟΛΥΒΆΣ και ο Σύλλογος πλέον, έχει βοηθήσει στηρίζοντας ψυχολογικά με την φυσική μας παρουσία τους αποξενωμένους γονείς στα δικαστήρια , οργανώνοντας δράσεις αλληλεγγύης μια φορά το μήνα, συζητάω και συμβουλεύω τους εν δύναμη αποξενωτές να καταλάβουν ότι κάνουν κακό στα παιδιά τους, αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι μου στέλνουν παιδιά αποξενωμένα τα οποία έχουν ενηλικιωθεί και μοιράζονται την ιστορία τους μαζί μας.”
-Γιατί ένας γονιός αποξενωτής αποφασίζει να εκδικηθεί τον/την πρώην σύζυγό του;
“Τους λόγους, προσωπικά δεν μπορώ να τους κατανοήσω! Πρόκειται για ανώριμους γονείς που για να ικανοποιήσουν το εγώ τους, καταστρέφουν τα ίδια τους τα παιδιά. Τα κίνητρα μπορεί να είναι οικονομικά διατροφή, ζήλεια που ο άλλος γονιός προχώρησε τη ζωή του ή απλά ένα παιχνίδι εξουσίας. Έχω ακούσει μάνα να λέει ¨”Πρέπει επιτέλους να καταλάβεις τί σημαίνει έχω την αποκλειστική επιμέλεια! Ή “Όλα τα ΣΚ είναι δικά μου” ή ¨΄Έτσι και την παντρευτείς, το παιδί ξέχνα το ” ή “Τώρα που πήγε το παιδί 11 χρονών θα κάνω μια κουβέντα μαζί του και θα του πω όλα όσα πρέπει να ξέρει για σένα και μια μέρα θα έρθει το ίδιο σου το παιδί να σε διαψεύσει στο δικαστήριο”
-Υπάρχει αντίδοτο για την γονική αποξένωση;
Πιστεύω πως μόνο όταν ο αποξενωτής γονέας πραγματικά αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες της αποξένωσης πάνω στο παιδί του, μόνο όταν καταλάβει ότι του έχει κάνει πολύ κακό, τότε μόνο μπορεί να σωθεί το παιδί. Βέβαια δεν έχω πολλά τέτοια παραδείγματα. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, πιστεύω ότι καλύτερη είναι η πρόληψη, παρά η αντιμετώπιση. Ωστόσο, εάν οι ποινές ήταν πιο αυστηρές π.χ η παραβίαση δικαστικής απόφασης επικοινωνίας, είτε τηλεφωνικής είτε δια ζώσης, δεν είχαν αναστέλλουσα ισχύ, αν έμπαινε ένα πρόστιμο τσουχτερό σε κάθε παραβίαση επικοινωνίας, αν η δικαιοσύνη απονέμεται πολύ πιο γρήγορα, αν οι ψευδείς κατηγορίες αποδεικνύονταν πράγματι ψευδείς, και αφαιρούσαν την επιμέλεια από τον αποξενωτή και τέλος, εάν ο αποξενωμένος γονέας δεν είχε υποχρέωση διατροφής λόγω του ότι είναι θύμα γονικής αποξένωσης, τότε όλα αυτά τα παιδιά δεν θα στερούνταν τον πατέρα τους ή την μητέρα τους;”