Μάγδα Τσέγκου
Για την υγεία μας

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει πάνω από 10 επιπλέον χρόνια ζωής σε γυναίκες άνω των 40, σύμφωνα με ειδικό

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, οι ανάγκες του οργανισμού τους αλλάζουν και η προσοχή στη διατροφή γίνεται πιο κρίσιμη για την υγεία τους. Από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση μέχρι τη στιγμή που φτάνουμε στα 50, είναι απαραίτητο να αναθεωρούμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να προσαρμόζουμε την καθημερινότητά μας με στόχο την ευημερία μας. Η ειδικός ιατρός και διατροφολόγος, Federica Amati, εξηγεί στο ισπανικό Telva ότι η περίοδος από τα 50 έως τα 70 χρόνια είναι καθοριστική για την υγεία μας, καθώς οι επιπτώσεις των προηγούμενων χρόνων γίνονται εμφανείς και καθορίζουν τη μελλοντική μας υγεία και θνησιμότητα.

Η σημασία της διατροφής μετά τα 40

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να παραμείνουμε υγιείς και να ζήσουμε περισσότερο. Σύμφωνα με την Dr. Amati, «μια γυναίκα 40 ετών μπορεί να κερδίσει πάνω από 10 χρόνια ζωής αν υιοθετήσει τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι βασική σε πολλές Γαλάζιες Ζώνες, περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν πολύ και υγιείς».

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την αφθονία λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης, ψαριών, ξηρών καρπών και ελαιολάδου. Αυτά τα τρόφιμα δεν μόνο ενισχύουν την υγεία, αλλά είναι και σύμμαχοι στη μακροζωία. Παράλληλα, είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα των μερίδων μας, καθώς με την ηλικία ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται.

Βασικές συστάσεις για τη διατροφή μετά τα 50

  1. Ποιότητα πρωτεϊνών: Δώστε προτεραιότητα στις ποιοτικές πρωτεΐνες (όπως άπαχο κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, όσπρια και ξηρούς καρπούς). Η διατήρηση της μυϊκής μάζας είναι κρίσιμη για την πρόληψη ασθενειών και την ενίσχυση του μεταβολισμού. Η αδράνεια στους μύες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο και μεταβολικές ασθένειες.

  2. Αύξηση φυτικών ινών: Ενσωματώστε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων. Η καλύτερη κίνηση του εντέρου είναι βασική για την καλή υγεία.

  3. Πρόληψη της οστεοπόρωσης: Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες και σολομό, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 και βιταμίνη D. Αυτές οι τροφές ενισχύουν την υγεία των οστών και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.

  4. Μείωση αλατιού και ζάχαρης: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη. Αυτές οι ασθένειες είναι συνήθεις μετά τα 50 και μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

  5. Ενυδάτωση: Με την ηλικία, το αίσθημα δίψας μειώνεται, αλλά η καλή ενυδάτωση παραμένει θεμελιώδης για την υγεία. Το νερό και τα σπιτικά αφεψήματα ή οι ζωμοί είναι εξαιρετικές επιλογές για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Related posts

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Εντός Νοεμβρίου τα sms για τις δωρεάν εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων – Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου δράσης «Σπύρος Δοξιάδης»

Magdas News

Pfizer: Τέταρτη δόση το καλοκαίρι για όσους έκαναν τρίτη δόση εμβολίου τώρα

Magdas News

Καρκίνος: Δυναμικά κύτταρα που συνδέονται με την ανάπτυξη και την υποτροπή του όγκου του εγκεφάλου

Magdas News