Τρίτη, 18 Νοεμβρίου, 2025
Μάγδα Τσέγκου
Ταξίδια

Η Νάξος γιορτάζει τη γαστρονομία και την παράδοση στο 4ο Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»

Η Νάξος γιορτάζει τη γαστρονομία και την παράδοση στο 4ο Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»

Η τέταρτη χρονιά του Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» ανέδειξε ξανά τη μοναδική ταυτότητα της Νάξου, φέρνοντας στο προσκήνιο τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη φιλοξενία.

Από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μια σειρά δράσεων αφιερωμένων στη γαστρονομική κληρονομιά και τα τοπικά προϊόντα του νησιού, με τη συμμετοχή διάσημων σεφ διεθνούς φήμης, οι οποίοι μαγείρεψαν χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πρώτες ύλες της Νάξου.

Η εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Φεστιβάλ, Μαρία Πολυκρέτη, τόνισε:
«Η ουσία για εμάς είναι ξεκάθαρη: Το Φεστιβάλ δεν είναι απλώς μια γιορτή γεύσεων, αλλά μια ζωντανή γέφυρα. Μια γέφυρα που συνδέει τη νέα γενιά με αληθινά παραδείγματα, τους παραγωγούς με την υψηλή γαστρονομία, τη Νάξο με τον κόσμο. Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε όραμα, να δώσουμε έμπνευση και να αναδείξουμε την αξία της γης μας. Γιατί μόνο έτσι οι νέοι θα πιστέψουν ότι μπορούν να πάνε μπροστά, και μόνο έτσι η Νάξος θα αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές τραπέζι».

Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε στον παραδοσιακό νερόμυλο Δρύλλη (1860) στην Ποταμιά, με μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας μεταξύ κορυφαίων Ιταλών σεφ – ανάμεσά τους οι Luca Piscazzi, Giacomo Tranquilli και Andrea Mura – και γνωστών τοπικών παραγωγών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η αξία των πρώτων υλών, η διατήρηση της παράδοσης και η σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Όπως σημείωσε ο chef Luca Piscazzi, «χωρίς τους παραγωγούς δεν μπορούμε να είμαστε σεφ».

Φωτογραφία: Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»

Ακολούθησε δείπνο στο εστιατόριο Χαρδαλιάς του σεφ Γιάννη Οικονόμου, όπου οι προσκεκλημένοι σεφ γεύτηκαν παραδοσιακές συνταγές της Νάξου.

Την επόμενη μέρα, οι Ιταλοί σεφ επισκέφθηκαν το 1ο Γυμνάσιο Νάξου, μιλώντας στους μαθητές για τη μαγειρική και τη δημιουργικότητα, ενώ μοιράστηκαν ιταλικά cannoli που ετοίμασαν μαζί με τον Ναξιώτη pastry chef Μάκη Μαθιάσο.

Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε το επίσημο δείπνο του Φεστιβάλ στο ξενοδοχείο Naxian Collection, με μενού βασισμένο σε τοπικά προϊόντα, το οποίο υπέγραψαν οι Luca Piscazzi, Andrea Mura, Giacomo Tranquilli, Κώστας Βότανος και Μάκης Μαθιάσος.

Η αυλαία έπεσε με μια μαγειρική δράση στο εστιατόριο Amour στην Αγία Άννα, όπου οι σεφ μαγείρεψαν suppli μαζί με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου, προσφέροντάς τους μια βιωματική εμπειρία δημιουργίας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στις 18 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί και μια μοναδική μουσική βραδιά με τον Μανώλη Μητσιά, συνοδευόμενο από τους μουσικούς Αχιλλέα Γουάστωρ (πιάνο) και Ηρακλή Ζάκκα (μπουζούκι), στον ελαιώνα της οικογένειας Πολυκρέτη στους Κάμπονες — κλείνοντας το φεστιβάλ με έναν ύμνο στην τέχνη, τη φύση και τη γαστρονομία της Νάξου.

Related posts

Κοινωνικός Tουρισμός 2024: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Magdas News

Απόδραση στην Ιστορία: 5 Ελληνικοί Προορισμοί για Εξερεύνηση τα Επόμενα Σαββατοκύριακα

News Room Z

Μεγάλο ταξιδιωτικό περιοδικό εκθειάζει 5 κυκλαδονήσια

Magdas News