Μάγδα Τσέγκου
Για την υγεία μας

Η Νο1 διατροφή που δυναμώνει τα οστά και διώχνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, οσπρία, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και κυρίως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην ευεξία του οργανισμού μας και πρόσφατα αναδεικνύεται και ως ο σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της υγείας των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιατρό της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα και Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, και πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη στο JAMA Netw Open, η οποία εξετάζει τη σχέση της διατροφής αυτής με την υγεία των οστών σε άτομα άνω των 55 ετών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας PREDIMED-Plus, όπου εξετάστηκε η επίδραση μιας ενεργειακά περιορισμένης μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με αυξημένη σωματική δραστηριότητα στην οστική πυκνότητα. Στην έρευνα συμμετείχαν 924 άτομα ηλικίας 55-75 ετών από την Ισπανία, τα οποία παρακολουθήθηκαν για τρία έτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ακολούθησε μια μεσογειακή διατροφή με περιορισμένη θερμιδική πρόσληψη και αυξημένη άσκηση, ενώ η άλλη ακολούθησε μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμούς και ενίσχυση της άσκησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η στρατηγική της ενεργειακά περιορισμένης μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην οστική πυκνότητα της σπονδυλικής στήλης, κυρίως στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση στην οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια των τριών ετών, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι άνδρες, ωστόσο, δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στην οστική τους υγεία.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η παρέμβαση, που περιλάμβανε περπάτημα και ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας, βοήθησε στην απώλεια βάρους, ενώ η επίδραση στην υγεία των οστών ήταν πιο έντονη στις γυναίκες, πιθανότατα λόγω της αυξημένης ευαισθησίας τους σε οστικές μεταβολές μετά την εμμηνόπαυση.

Η μελέτη καταλήγει ότι η συνδυασμένη προσέγγιση της ενεργειακά περιορισμένης μεσογειακής διατροφής με τη σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων, ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 55 ετών με μεταβολικό σύνδρομο.

Related posts

175η αποστολή κινητών ιατρικών μονάδων στο Μέγα Δέρειο

Magdas News

Εξαιρετικές για την καρδιά οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, λέει καρδιολόγος

Magdas News

Μοναδική στον κόσμο survivor: Επιβίωσε μετά από 12 διαφορετικούς όγκους και πέντε επιθετικούς καρκίνους

Magdas News