magdasnews.gr
People & Politics

Η όλο νόημα ατάκα Τσίπρα από Κωνσταντινούπολη – Τι σημαίνει το «boyun eğme» που είπε

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Koc της Κωνσταντινούπολης αναγορεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το κεφάλι ψηλά». Με αυτό το σύνθημα, ο πρώην πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία που απεύθυνε στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Κοτς στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της 30ης τελετής αποφοίτησης του τουρκικού ιδιωτικού πανεπιστημίου που αποτελεί δωρεά της οικογένειας του Τούρκου μεγιστάνα Αλί Κοτς.

«Το πτυχίο που κρατάτε στα χέρια σας, σας δίνει τα εφόδια να κατανοήσετε τις νέες ευκαιρίες που φέρνει αυτή η επανάσταση στην ιατρική, το εμπόριο, την πληροφορική, την επικοινωνία και την ενέργεια. Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσετε και να δείτε ότι αυξάνονται οι δυνατότητες κατάχρησης αυτών των τεχνολογιών σε σχέση με τις ελευθερίες των πολιτών και την εμβάθυνση των ανισοτήτων. Η παγκόσμια φτώχεια, η μετανάστευση, ο πόλεμος, η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων του πλανήτη δεν είναι ”φυσικές καταστροφές”: είναι συνέπειες ανθρώπινων επιλογών. Επιλογές σαν αυτές που θα βρείτε και εσείς μπροστά σας. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε σε έναν κόσμο που αλλάζει, διατηρώντας παράλληλα τις αρχές και τις αξίες σας» ανέφερε αρχικά στην ομιλία του.

Και συνέχισε: «”Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία” είπε κάποτε ο Αβραάμ Λίνκολν. Και πιστεύω ότι όλοι εδώ εσείς που σήμερα αποφοιτάτε, μια μέρα θα κατέχετε εξουσία, με κάποια ιδιότητα. Ως σπουδαίοι επιστήμονες, ως επιχειρηματίες, ως πολιτικοί ή ως ηγέτες στους τομείς που θα δραστηριοποιηθείτε. Φυσικά, το να έχεις τη δύναμη να αλλάξεις τα πράγματα είναι μεγάλη πρόκληση. Η συνειδητοποίηση των στόχων σας στη ζωή είναι σπουδαία υπόθεση, αλλά η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις, είναι το πώς θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που έχετε: Θα έχετε την υπομονή να ακούσετε; Χρειάζεται να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Και σε αυτή την περίοδο σχετικής ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να παραπέμψουμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, αξίζουν ένα μέλλον ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και με βάση αυτά τα κρίσιμα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε την προοπτική για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στο σύνολό τους. Όπως έχει πει ο μεγάλος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, ”η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει”. Αυτή πρέπει να είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Μια θάλασσα αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης στη βάση του διεθνούς δικαίου» συμπλήρωσε.

Related posts

Δείτε ποιο πρόσωπο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίσκεψη του πρίγρκιπα Καρόλου στην Ελλάδα

News Room A

Η συγκινητική ανάρτηση του Γιάννη Παπαμιχαήλ για τα 25 χρόνια από το θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη

News Room A

Σπαρτιάτες: Ποινική δίωξη κατά 11 βουλευτών και Ηλία Κασιδιάρη για εξαπάτηση των εκλογέων

Newsroom