Η κατάληψη της πόλης Χάμα από τους τζιχαντιστές, μόλις πέντε ημέρες μετά την πτώση του Χαλεπίου, ενισχύει τις φήμες για την επικείμενη κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.
Η επίθεση αυτή, που φέρει την υποστήριξη της Τουρκίας, επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Συρία, με διεθνείς αναλυτές και αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η πτώση του Άσαντ και η κατάρρευση του συριακού στρατού είναι πιο κοντά από ποτέ.
Ανώτεροι αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, αναφέρουν ότι η πρόσφατη διάλυση των αμυντικών γραμμών του συριακού στρατού ενδέχεται να επισπεύσει την πτώση του καθεστώτος, οδηγώντας στη διάλυση της εξουσίας στη Δαμασκό. Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι η ξαφνική αύξηση των επιθέσεων από αντικαθεστωτικές δυνάμεις δημιουργεί αληθινό κίνδυνο για την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.
Σε αυτό το κλίμα, η γερμανική Deutsche Welle αναφέρει ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή ώθησαν τους τρεις κύριους παράγοντες της διαδικασίας της Αστάνα (Τουρκία, Ιράν και Ρωσία) να συγκαλέσουν έκτακτη συνάντηση. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών θα συναντηθούν αύριο στην Ντόχα του Κατάρ για να συζητήσουν το μέλλον της Συρίας. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προήδρευσε χθες σε τρίωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση στη Συρία. Στην ανακοίνωση που ακολούθησε, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων και θα προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη με τη νόμιμη αντιπολίτευση.
Η Τουρκία υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτικής λύσης για το συριακό ζήτημα, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι το συριακό καθεστώς πρέπει να συμφιλιωθεί με τον λαό του και να βρει «επειγόντως» πολιτική λύση. Ο Γκουτέρες, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τα 14 χρόνια του συριακού πολέμου ως «αποτυχία της διπλωματίας», καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναλάβουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης και την εφαρμογή του οδικού χάρτη ειρήνης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε το 2015, αλλά δεν τηρήθηκε ποτέ.
Η επικείμενη συνάντηση στην Ντόχα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της κατάστασης και για την προώθηση ενός ειρηνικού διαλόγου στην περιοχή.