Η Google χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να “μιλήσει” με τα δελφίνια
Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό εγχείρημα επιχειρεί να φέρει τους ανθρώπους ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση —και ενδεχομένως την επικοινωνία— με τα δελφίνια. Η Google, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, ανέπτυξε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης DolphinGemma, το οποίο στοχεύει να αποκωδικοποιήσει τους ήχους που παράγουν τα δελφίνια και να ενισχύσει τη μελέτη της περίπλοκης επικοινωνίας τους.
Η τεχνολογία βασίστηκε σε ένα τεράστιο αρχείο δεδομένων του Wild Dolphin Project (WDP), το οποίο από το 1985 ηγείται του μακροβιότερου υποβρύχιου ερευνητικού προγράμματος παγκοσμίως. Η Dr. Denise Herzing, ιδρύτρια του WDP, δηλώνει:
«Το περίμενα αυτό εδώ και 40 χρόνια. Η τροφοδότηση των ήχων των δελφινιών σε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης όπως το DolphinGemma θα μας δώσει μια πραγματικά καλή ματιά στο αν υπάρχουν λεπτές αποχρώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν».
Μηχανική Ακρόαση: Από το Pixel στο AI
Οι ερευνητές καταγράφουν ήχους δελφινιών απευθείας από το πεδίο χρησιμοποιώντας συσκευές όπως τα κινητά Pixel, ενώ η επεξεργασία γίνεται μέσω του SoundStream tokenizer της Google. Το σύστημα αναλύει μοτίβα και ακολουθίες, αναδεικνύοντας δομές και πιθανά νοήματα που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωριστούν με παραδοσιακές μεθόδους.
Από την ακρόαση στην απάντηση
Το επόμενο βήμα είναι πιο φιλόδοξο: η δημιουργία ενός κοινού λεξιλογίου που θα επιτρέπει βασική διαδραστική επικοινωνία με τα δελφίνια. Μέσω συνεργασίας με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, το WDP χρησιμοποιεί το υπολογιστικό σύστημα CHAT (Cetacean Hearing Augmentation Telemetry) για να διδάξει στα δελφίνια τεχνητούς ήχους, τους οποίους ενδέχεται να αρχίσουν να μιμούνται ως μορφή επικοινωνίας.
Η Google υπογραμμίζει πως η δυνατότητα συνομιλίας με τα δελφίνια ίσως δεν είναι τόσο μακρινή όσο φανταζόμασταν. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί τελικά να γίνει το «κλειδί» για τη γεφύρωση αυτού του διαιωνιζόμενου διαλόγου μεταξύ ανθρώπου και θαλάσσιας ζωής.