Μάγδα Τσέγκου
Για την υγεία μας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπλοκάρει τον καρκίνο – Επανάσταση στην εξατομικευμένη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπλοκάρει τον καρκίνο - Επανάσταση στην εξατομικευμένη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών

Η Ιωάννα Νίξον, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και γενική διευθύντρια του ογκολογικού νοσοκομείου “The Beatson West of Scotland Cancer”, αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιστήμονες στον τομέα της Ογκολογίας και της Ακτινοθεραπείας.

Με τον συνδυασμό της επιστημονικής της τεχνογνωσίας και των σύγχρονων τεχνολογιών, η κ. Νίξον ηγείται των προσπαθειών για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, με την καθοριστική συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Σε αποκλειστική συνέντευξή της στα “Παραπολιτικά”, η διακεκριμένη επιστήμονας μίλησε για τις νεότερες εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ογκολογικών ασθενειών. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί επανάσταση στην ογκολογική έρευνα, επιτρέποντας την ανάλυση τεράστιων δεδομένων και προσφέροντας νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες», τονίζει.

Η Εξατομικευμένη Θεραπεία στην Ογκολογία

Η μεγαλύτερη πρόοδος της τελευταίας δεκαετίας είναι η κατανόηση του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο. «Δεν μιλάμε πλέον για μία ενιαία νόσο, αλλά για έναν πολυδιάστατο βιολογικό μηχανισμό», εξηγεί η κ. Νίξον. «Δύο όγκοι με παρόμοια μορφολογία μπορεί να ανταποκρίνονται εντελώς διαφορετικά στις ίδιες θεραπείες. Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγιση της θεραπείας πρέπει να είναι εξατομικευμένη, βασισμένη στο γενετικό προφίλ κάθε ασθενούς».

Χάρη στη χρήση τεχνικών όπως το Next Generation Sequencing (NGS), οι επιστήμονες μπορούν να αναλύσουν το DNA των όγκων και να εντοπίσουν τις ιδανικές θεραπείες για κάθε περίπτωση. Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι καθοριστική σε αυτή τη διαδικασία, επιταχύνοντας την ανάλυση και βελτιώνοντας την ακρίβεια των διαγνώσεων.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Σύμμαχος στη Διάγνωση

Η κ. Νίξον επισημαίνει ότι οι εφαρμογές της AI είναι ήδη ευρέως διαδεδομένες στην ακτινολογία και τη διάγνωση του καρκίνου. «Η μελέτη RADICAL στη Σκωτία χρησιμοποιεί αλγορίθμους AI για τη γρήγορη ανίχνευση καρκίνου του πνεύμονα μέσω ακτινογραφιών, ενώ η τεχνολογία εφαρμόζεται και στη διάγνωση καρκίνου του δέρματος μέσω ψηφιακών εικόνων».

Παράλληλα, η έρευνα PANTHR εστιάζει στα σαρκώματα μαλακών μορίων, επιτρέποντας την πρόβλεψη της ανταπόκρισης των ασθενών σε συγκεκριμένες θεραπείες. «Έτσι, αποφεύγουμε τη χορήγηση αναποτελεσματικών και επιβαρυντικών θεραπειών», προσθέτει η καθηγήτρια.

Η επιστημονική κοινότητα προετοιμάζεται για ένα μέλλον όπου η εξατομικευμένη Ιατρική θα καταστεί ο νέος κανόνας, διαμορφώνοντας μία επανάσταση στη θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου.

Related posts

Οι γιορτές κρύβουν κινδύνους για την καρδιά! Δείτε πώς να την προστατεύσετε

News Room A

Σε κίνδυνο και οι κάτω των 50 απο τον καρκίνο – Ο πιο επικίνδυνος τύπος

Magdas News

Ανώδυνη επέμβαση κύστης κόκκυγα με άμεση αποκατάσταση

News Room A