Μάγδα Τσέγκου
Για την υγεία μας

Η ζάχαρη συνδέεται με την κατάθλιψη: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Η ζάχαρη συνδέεται με την κατάθλιψη: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine έδειξε πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη έχουν 31% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνα που ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από πάνω από 180.000 συμμετέχοντες της βάσης δεδομένων UK Biobank, χώρισε τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές τους προτιμήσεις: την ομάδα των “υγιεινών” που προτιμά φρούτα και λαχανικά, την ομάδα των “παμφάγων” που καταναλώνει ποικιλία τροφών, και την ομάδα με “αγάπη για τα γλυκά”, που επιλέγει κυρίως σνακ και ποτά με ζάχαρη.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η ομάδα που καταναλώνει κυρίως ζαχαρούχα προϊόντα παρουσίασε όχι μόνο υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άλλων σοβαρών καταστάσεων, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η μελέτη χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να συνδέσει τις διατροφικές συνήθειες με βιολογικούς δείκτες, αποδεικνύοντας την αρνητική επίδραση μιας διατροφής πλούσιας σε ζάχαρη στην ψυχική και σωματική υγεία. Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ψυχικές επιπτώσεις της ζάχαρης και προτείνουν μια ισορροπημένη διατροφή για τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Related posts

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε νέο μονοκλωνικό αντίσωμα που καταπολεμά την παραλλαγή Όμικρον

News Room A

Οι ενδοκρινολόγοι λένε “ναι” στη χρήση των νέων φαρμάκων απώλειας βάρους

News Room A

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο ΕΟΦ ανακάλεσε σιρόπι για τον βήχα – ΜΗΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ

News Room A