Για τις μέρες που θες να φτιάξεις κάτι γρήγορο και απολαυστικό, πριν καν αλλάξεις σε «στολή σπιτιού» μόλις επιστρέψεις, αυτό το πιάτο είναι ιδανικό!
Το εύκολο και γευστικό ισπανικό κοτόπουλο με ρύζι, ετοιμάζεται από την αρχή μέχρι το τέλος σε ένα μόνο σκεύος, με λίγα απλά καρυκεύματα που απογειώνουν τη γεύση του.
Χρειάζεσαι μόλις 30 λεπτά και μια κατσαρόλα, και μην ανησυχείς για τα πολλά μπαχαρικά. Το αποτέλεσμα είναι αρωματικό, όχι καυτερό. Ο αποξηραμένος κόλιανδρος δίνει μια μοναδική νότα, αλλά μπορείς να τον παραλείψεις και να αυξήσεις το κύμινο αν δεν τον βρεις.
Τα μπούτια κοτόπουλου δίνουν πλούσια νοστιμιά, αν και μπορείς να τα αντικαταστήσεις με στήθη αν το προτιμάς.
Υλικά:
- 6 μπούτια κοτόπουλου
- 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 1 φλιτζάνι άψητο λευκό ρύζι
- 2 + 1/4 της κούπας ζωμό κοτόπουλου
- 1 λεμόνι
- Ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο ή μαϊντανό για γαρνίρισμα
Για το μείγμα καρυκευμάτων:
- 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
- 1 κ.γ. ξηρό κόλιανδρο
- ¼ κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη και αποξηραμένο δυόσμο
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα καρυκεύματα. Χωρίζουμε το μείγμα στη μέση.
- Κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο με 2 κ.σ. λάδι και το μισό από τα καρυκεύματα.
- Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και ροδίζουμε το κοτόπουλο για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Το αφαιρούμε.
- Προσθέτουμε το ρύζι, το ζωμό κοτόπουλου, το χυμό από 1/2 λεμόνι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα. Ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω από το ρύζι, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και φρέσκο κόλιαντρο ή μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.