32.5 C
Αθήνα
Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
Μάγδα Τσέγκου
Για την υγεία μας

Καταναλώνεις περισσότερη ζάχαρη απ’ όσο νομίζεις; Δες 5 προειδοποιητικά σημάδια

Η ζάχαρη είναι παντού. Ακόμη κι αν αποφεύγεις τα προφανή γλυκά όπως κέικ ή καραμέλες, η ζάχαρη κρύβεται σε πλήθος συσκευασμένων τροφίμων, ροφημάτων και έτοιμων γευμάτων. Αλλά πότε ξεπερνάμε τα υγιεινά όρια;

Τι λένε οι ειδικοί για τα όρια κατανάλωσης

Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ (CDC), η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των ημερήσιων θερμίδων. Δηλαδή, για κάποιον που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, το όριο είναι 200 θερμίδες από ζάχαρη — περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θέτει ακόμη πιο αυστηρό όριο: το ιδανικό είναι μόλις 25 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή περίπου 6 κουταλάκια.

Οι «κρυφές» μορφές ζάχαρης

Η ζάχαρη εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές ονομασίες στις ετικέτες τροφίμων, όπως:

  • Σακχαρόζη

  • Γλυκόζη / Σιρόπι γλυκόζης

  • Φρουκτόζη

  • Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης

  • Δεξτρόζη

  • Λακτόζη

  • Μέλι

  • Σιρόπι αγαύης

  • Σιρόπι σφενδάμου

  • Σιρόπι ρυζιού

Το γεγονός ότι κάτι είναι “φυσικό” ή “βιολογικό” δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

5 σημάδια ότι καταναλώνεις υπερβολική ζάχαρη

1. Νιώθεις συνεχώς πείνα
Η ζάχαρη αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά επειδή δεν περιέχει φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη, δεν προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Το αποτέλεσμα είναι ότι πεινάς και ξαναπεινάς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

2. Εμφανίζεις έντονη ακμή
Η υπερβολική ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και διεγείρει την παραγωγή IGF-1, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη λιπαρότητα του δέρματος και τα σπυράκια.

3. Έχεις έντονες εναλλαγές διάθεσης
Η γρήγορη απορρόφηση της ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας ευερεθιστότητα, άγχος ή έντονη επιθυμία για γλυκά.

4. Παρουσιάζεις φλεγμονές και ασθενές ανοσοποιητικό
Η υπερβολική πρόσληψη απλών σακχάρων μπορεί να ενισχύσει τη δράση βακτηρίων στο έντερο που παράγουν ενδοτοξίνες. Αυτές περνούν στην κυκλοφορία και προκαλούν χρόνια ή «σιωπηλή» φλεγμονή.

5. Το δέρμα σου φαίνεται θαμπό και κουρασμένο
Η ζάχαρη συμβάλλει στο σχηματισμό προϊόντων γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία καταστρέφουν το κολλαγόνο και μειώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Η μέτρια κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι απαραίτητα επιβλαβής, αλλά η υπερβολή μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα του οργανισμού. Αν παρατηρείς τα παραπάνω σημάδια, ίσως είναι ώρα να επανεξετάσεις τη διατροφή σου.

Related posts

Άνοια: 6 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για όσους έχουν αυτό το υποκείμενο νόσημα

Magdas News

Διατροφή και συμπληρώματα: Τι χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας

Magdas News

Ποιός είναι ο λόγος που δεν χάνετε βάρος;

Magdas News