Η Κατερίνα Κουρκουλή-Γιαννέτου, αριστούχος Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ με ειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων, τη δια βίου μάθηση, το δημόσιο λόγο και την επικοινωνία για ειδικούς σκοπούς, συμμετείχε με ανακοίνωση στο 21ο Παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (AILA) λαμβάνοντας πλήρη υποτροφία από την AILA, κάτι που αποτελεί ελληνική πρωτιά.
Το επετειακό συνέδριο, για τον εορτασμό των 60 χρόνων της Διεθνούς Εταιρείας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (AILA) διεξήχθη στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, με θέμα «Γλωσσική Πολυμορφία, Ισότητα, Ένταξη και Βιωσιμότητα» 11-16 Αυγούστου 2024, στο εμβληματικό Convention Centre της Kuala Lumpur με φόντο τους Petronas Towers.
Η ανακοίνωσή της με τίτλο «Διδακτικός Σχεδιασμός, Οργάνωση και Δομή των Φόρουμ Συζήτησης για τη Βιώσιμη Επαγγελματική Ανάπτυξη μέσω Διαδικτυακών Κοινοτήτων Πρακτικής» στη θεματική ενότητα «Γλώσσα, Τεχνολογία και Τεχνητή Νοημοσύνη» παρουσιάστηκε στις 16 Αυγούστου 2024 στην κατάμεστη αίθουσα 307 του Kuala Lumpur Convention Centre και προσέλκυσε το ενδιαφέρον κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Η Κατερίνα Κουρκουλή-Γιαννέτου στην ομιλία της εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την αναγνώριση από τη Διεθνή Εταιρεία Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και υπογράμμισε την αξία του διαλόγου μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και την συμβολή τους στη βιωσιμότητα και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.
Η συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης συνέβαλε στην ανάδειξη της σημασίας της διαδικτυακής επικοινωνίας για την επιμόρφωση, την εκπαίδευση ενηλίκων και τη δια βίου μάθηση, πολιτικές που αποτελούν προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, εντάσσονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, και θεωρούνται βασικοί πυλώνες της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.
Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας με διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς, όπως η Πρόεδρος της AILA, Azirah Hashim, ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Malaya, η νέα Πρόεδρος, Kyria Finardi Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Espirito Santo της Βραζιλίας καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες του χώρου με όραμα τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ ηπείρων και κρατών, την προώθηση της εκπαιδευτικής διπλωματίας και την αξιοποίηση των κατά τόπους δικτύων ώστε να εμπλουτιστεί ο διάλογος και να ανευρεθούν βιώσιμες λύσεις σε κοινά ζητήματα. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης η Θωμαή Αλεξίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Καθηγήτρια Α.Π.Θ. και η Μαρίνα Τζακώστα, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.