Η αντίστροφη μέτρηση για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας έχει αρχίσει, με πολλούς εργαζόμενους να αναρωτιούνται πώς θα αμειφθούν για την εργασία τους την ημέρα αυτή.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την αμοιβή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, καθορίζοντας πώς θα πληρωθούν όσοι εργάζονται την Καθαρά Δευτέρα, η οποία φέτος είναι στις 3 Μαρτίου 2025.
Η Καθαρά Δευτέρα, αν και είναι παραδοσιακή αργία, δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες γενικές αργίες που προβλέπει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι για πολλούς εργαζόμενους δεν υπάρχει υποχρεωτική αμοιβή με επιπλέον προσαυξήσεις, εκτός εάν ισχύουν ειδικές συμφωνίες για την ημέρα αυτή.
Για τους εργαζομένους που αμείβονται με ημερομίσθιο, το μόνο που θα λάβουν είναι το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση. Δηλαδή, δεν δικαιούνται την προσαύξηση 75%, όπως συμβαίνει με τις επίσημες αργίες. Αντίστοιχα, όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται επιπλέον αμοιβή, παρά μόνο τον κανονικό τους μισθό.
Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει καθοριστεί ως αργία για την επιχείρηση είτε από ειδική διάταξη νόμου, είτε από ΣΣΕ (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης ή από καθιερωμένο έθιμο. Σε αυτήν την περίπτωση, αν οι εργαζόμενοι δεν εργαστούν, δεν θα υπάρξει καμία μείωση του μισθού τους και οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο θα λάβουν το κανονικό τους ημερομίσθιο.
Αν μία επιχείρηση αποφασίσει να λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση τη φετινή Καθαρά Δευτέρα, ενώ στο παρελθόν παρέμενε κλειστή λόγω συμφωνίας ή έθιμου, τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση 75% των αποδοχών τους. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται την ημέρα αυτή θα λάβουν επιπλέον το 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, ενώ οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο θα πάρουν ένα επιπλέον ημερομίσθιο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις συλλογικές ρυθμίσεις, οι εργαζόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) στη διεύθυνση www.omed.gr.