magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κι όμως: Δες πώς το πλαστικό επηρεάζει τις ορμόνες

Η ενδροκρινολόγος Ελένη Κανδαράκη μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το πλαστικό και πόσο επηρεάζει τις ορμόνες μας.

Η ενδροκρινολόγος εξήγησε αν σχετίζεται με ζητήματα υγείας το πλαστικό αλλά και για τους ενδοκρινείς διαταράκτες.

«Είναι οποιαδήποτε ξένη ουσία εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα και μπορεί να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των ορμονικών μονοπατιών. Οι δυο μεγάλες κατηγορίες πλαστικών είναι οι δισφαινόλες και οι φθαλικές ενώσεις. Τα πλαστικά και τα γυάλινα έχουν μια εσωτερική επικάλυψη από δισφαινόλη Α η οποία απορροφάται από τον οργανισμό και πάει και εναποτίθεται στους ιστούς, πειράζει τα κύτταρα γύρω, δημιουργώντας τοξικό περιβάλλον», είπε αρχικά.

«Το άλλο κομμάτι είναι ότι προσομοιάζοντας ορμόνη, μπορεί να δημιουργήσει έναν καταρράκτη αντιδράσεων που επηρεάζει τους ορμονικούς άξονες. Ανάλογα την δράση που έχει στον κάθε υποδοχέα, έχουμε και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. όλα αυτά υπάρχουν παντού στην καθημερινότητά μας», συμπλήρωσε η κ. Κανδαράκη.

«Οποιασδήποτε μορφής πιο φυσική τροφή μπορούμε να τρώμε αν και είναι δύσκολο να το επιτύχουμε στο 100%. Να έχουμε κυκλική εναλλαγή τροφίμων έτσι ώστε να μεταβολίζονται. Υπάρχουν πλαστικά που είναι πιο φιλικά προς τον άνθρωπο. Μπορούμε να κοιτάμε τις ετικέτες να λένε BPA free κτλ», κατεληξε.

Σχετικές αναρτήσεις

Κορονοϊός: Ως και 20% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Kraken – Τι συμβαίνει με τα εμβόλια

News Room A

Προσοχή με τα τεχνητά γλυκαντικά: Τι έδειξε έρευνα για καρδιακά και εγκεφαλικά

News Room A

Τι ισχύει αν έχετε πρησμένους λεμφαδένες χωρίς να υπάρχει καρκίνος

News Room A